- 1 ekor Burung Puyuh
- 1 biji Jus Buah Delima
- Kentang (potong dadu)
- Lobak (potong dadu)
- Bawang Besar (potong dadu)
- Lengkuas (dihiris nipis)
- Herba Rosemary (dicincang kasar)
- Bawang Putih (dicincang halus)
- Telur (direbus)
- Gula
- Garam
- Lada Hitam
Bahan-bahan Puyuh Bersalut Fucuk Goreng :
- 1 ekor Isi burung Puyuh (dicincang halus)
- 1 batang Lobak (cincang halus)
- 1 biji Bawang Besar (cincang halus)
- Garam
- Lada Hitam
- Santan
- Fucuk
- Kulit Wantan
Bahan-bahan Sos :
- 1 biji Jus Buah Delima
- Gula
- Lengkuas (hiris nipis)
- Cili Padi (diketuk)
Cara-cara Penyediaan Puyuh Panggang :
- Perapkan burung puyuh selama 15 minit dengan jus delima, bawang putih, lengkuas, rosemary, dan perasakan dengan gula, garam dan lada hitam.
- Kemudian, gaulkan kentang, lobak dan bawang besar dengan lebihan perapan jus delima dan letakkan di atas dulang pembakar.
- Selepas itu, sumbatkan telur rebus di dalam burung puyuh, kemudian susunkan di atas himpunan lobak, kentang dan bawang.
- Renjiskan minyak neuvida di atas burung puyuh dan bakar di dalam ketuhar selama 25 minit dengan suhu 180c.
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Puyuh Bersalut Fucuk Goreng :
- Gaulkan daging puyuh yang telah dicincang dengan lobak, bawang besar, santan dan perasakn bersama garam dan lada hitam.
- Pada masa yang sama, celurkan fucuk di dalam air panas.
- Kemudian, balutkan adunan daging cincang dengan fucuk dan juga dalam kulit wantan.
- Goreng di dalam minyak panas sehingga warna keemasan.
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Sos :
- Renehkan jus delima dengan gula, cili padi dan lengkuas sehingga menjadi sos yang pekat.
- Hidangkan di atas pinggan.
Susunan Hidangan :
- Susunkan puyung panggang dan puyuh bersalut fucuk goreng di atas pinggan hidangan.
- Tuangkan sos di atas pinggan atau di dalam mangkuk (mengikut citarasa).
- Sedia untuk hidangan.
No comments:
Post a Comment