- Lobak Merah (dipotong kuib)
- Kentang (dipotong kuib)
- Daun Leek
- Daun Fennel
- Minyak Neuvida
- Fucuk
- Burung Puyuh
- Lada Hitam
- Daun Thyme
- Garam
Bahan-bahan Selatan :
- Tomato (dalam tin)
- Bawang Putih
- Fennel
- Minyak Neuvida
- Oregano Kering
- Burung Puyuh
- Keju Cheddar
- Lada Hitam
- Garam
Bahan-bahan Sos :
- Jus Buah Delima
- Gula
- Garam
- Lengkuas (dihiris halus)
Cara-cara Penyediaan Utara :
- Tumiskan lobak, kentang, daun leek dan fennel sehingga lembut dan biarkan sejuk.
- Kemudian, perapkan burung puyuh dengan minyak, lada hitam, garam dan daun thyme.
- Selepas itu, sumbatkan campuran sayuran yang ditumis tadi ke dalam burung puyuh dan bakarkan di dalam ketuhar yang telah dipanaskan dengan suhu 180c selama 15 minit setelah dilayurkan (pan-seared) di ats kuali leper yang panas.
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Selatan :
- Tumiskan fennel bersama bawang putih sehingga keemasan.
- Selepas itu, masukkan tomato, oregano, lada dan garam dan biarkannya mereneh.
- Kemudian, masukkan burung puyuh dan biarkannya mendidih.
- Keluarkan burung puyuh dan pekatkan sosnya dengan keju dan mentega.
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Sos :
- Dengan menggunakan kuali, masukkan jus buah delima dan lengkuas.
- Biarkan menyegat sehingga kuah menjadi setengah daripada kuantiti asal.
- Perasakan garam dan gula secukup rasa dan pekatkan bersama mentega.
Untuk Wantan:Gorengkan wantan dengan minyak yang panas.
Susunan Hidangan :
- Susunkan Utara Bersua Dengan Selatan di atas pinggan hidangan bersama Sos dan Wantan Goreng.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment