- 1 ekor Daging Burung Puyuh
- 1 biji Bawang Besar
- 3 ulas Bawang Putih
- 1 batang Saderi
- 1 inci Halia
- 3 keping Kulit Wantan
- Garam dan Lada Hitam
- Daun Rosemary
- Daun Thyme Kering
Bahan-bahan Sos :
- 1 biji Tomato (bersaiz besar)
- 1 biji Bawang Besar
- 3 ulas Bawang Putih
- 1/2 biji Buah Delima
- Garam
Bahan-bahan Sup :
- 2 ekor Daging Burung Puyuh
- 2 tangkai Cili Merah
- 2 keping Fucuk
- 1 biji Bawang Besar
- 3 ulas Bawang Putih
- 1cm Lengkuas
- 2 batang Saderi
- Garam
- Gula
Cara-cara Penyediaan Puyuh Panggang :
- Ratakan lada hitam dan garam pada burung puyuh dan perapkan untuk sementara waktu.
- Potong bawang merah, bawang putih, halia, batang saderi, daun rosemary dan herba thyme lalu digaul bersama burung puyuh dan disumbat ke dalam perut burung puyuh.
- Kemudian, bungkuskan menggunakan pembalut aluminium dan bakar di dalam ketuhar selama 30 minit dengan suhu 180c.
- Akhir sekali, goreng kulit wantan dengan minyak sehingga garing.
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Sos :
- Kisar tomato, bawang merah, bawang putih dan isi buah delima hingga lumat.
- Panaskan kuali dan masak sos ini sehingga masak dan perasakan bersama garam.
Cara-cara Penyediaan Sup :
- Tumis bawang putih, cili merah, bawang merah sehingga naik bau wangi lalu masukkan air.
- Bila sup mendidih masukkan daging burung puyuh dan batang saderi.
- Biarkan masak sehingga sup menjadi menggelegak dan akhir sekali masukkan fucuk.
- Perasakan bersama garam dan gula.
- Ketepikan untuk hidangan.
Susunan Hidangan :
- Susunkan puyuh panggang di atas pinggan hidangan bersama sos.
- Tuangkan sup puyuh ke dalam mangkuk hidangan.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment