- Gamat
- Telur (dipukul)
- Tepung
- Buah Gajus (direbus dan dihancurkan)
Bahan-bahan Sos :
- Tomato
- Bawang Kuning Besar
- Tembikai Susu
- Cuka
- Cili Merah Besar
- Lada Benggala Merah
- Lada Benggala Kuning
- Garam
- Gula
- Lada Hitam
Bahan-bahan Hiasan :
- Timun (dihiris)
- Lobak Merah (dihiris)
Cara-cara Penyediaan Gamat :
- Panaskan periuk bersama air dan celurkan gamat dan potong kepada kepingan.
- Selepas itu, salutkan ia dengan tepung, telur, dan buah gajus.
- Panaskan kuali bersama minyak dan gorengkan sehingga buah gajus garing.
- Toskan dan ketepikan, kemudian letakkan ke atas tisu untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Sos :
- Tumiskan bawang kuning besar sehingga lembut. Masukkan tomato dan tembikai susu serta cili merah. Tambahkan sedikit air dan biarkan ia mereneh.
- Kemudian, campurkan cili, lada benggala, cuka, garam dan gula secukup rasa.
- Gaul sehingga sebati dan ketepikan untuk hidangan.
Susunan Hidangan :
- Susun gamat di atas hirisan timun dan lobak merah.
- Kemudian curahkan sos di atasnya.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment