- Daging (dipotong dadu)
- Bawang Besar (dihiris)
- Bawang Putih (dihiris)
- Daun Limau Purut
- Cendawan
- Garam dan Gula
- Lada Sulah
Bahan-bahan Manisan Buah Pear :
- Buah Pear (dibuang biji dengan cara menebuk lubang di bawah buah pear)
- Air
- Gula
Cara-cara Penyediaan Puff Cendawan Daging :
- Panaskan kuali bersama minyak dan masukkan bawang besar, bawang putih, daun limau purut dan cendawan.
- Tumiskan bahan-bahan tersebut selama 5 minit, kemudian masukkan daging dan sedikit air.Biarkan mereneh selama 10 minit atau sehingga daging itu empuk.
- Apabila daging sudah empuk, angkat dan ketepikan.
- Kemudian, apabila daging sudah sejuk,letakkan di atas doh puff.
- Sapukan sedikit air untuk melekatkan doh dan lipat doh berbentuk segiempat dan tekan tepi puff menggunakan garpu.
- Akhir sekali, letakkan di atas dulang dan masukkan ke dalam ketuhar selama 20 minit selama 180 darjah celcius.
Cara-cara Penyediaan Manisan Buah Pear :
- Didihkan air bersama gula dan masukkan buah pear. Reneh sehingga empuk selama 15 minit.
- Kemudian, angkat untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment