- Daging Ribeye
- Bawang Kuning (dipotong dadu)
- Bawang Putih (dipotong dadu)
- Cili jalapeno
- Rosemary (ditumbuk dijadikan serbuk)
- Serbuk Lada Hitam
- Minyak
- Garam
Bahan-bahan Sos Cendawan :
- Bawang Kuning (dipotong dadu)
- Bawang Putih (dipotong dadu)
- Cendawan (dihiris)
- Krim
- Lada Hitam
- Lada Putih
- Garam
- Mentega
- Minyak
Bahan-bahan Kentang dan Ayam Benggala :
- Kentang (saiz kecil direbus sehingga empuk)
- Minyak
- Daun Pasli
- Serbuk Rosemary
- Garam
- Lada Hitam dan Lada Sulah
Cara-cara Penyediaan Daging Gulung :
- Panaskan kuali bersama minyak dan tumiskan bawang kuning, bawang putih, rosemary, serbuk lada hitam dan garam sehingga naik bau wangi.
- Tumiskan ia bersama daging ‘ribeye’ dan biarkan ia sebentar.
- Potong dua cili jalapeno dan buang bijinya. Kemudian, susunkan ia di atas daging dan gulungkan daging tersebut.
- Selepas itu, ikat dengan tali dan masukkan ke dalam kuali yang telah dipanaskan bersama sedikit mentega dan minyak.
- Biarkan ia dimasak sehingga keperangan dan panggangkan ia di dalam ketuhar dengan suhu 180 darjah celcius selama 8-10 minit.
- Angkat dan potong daging tersebut dan biarkan ia sebentar untuk dihidang.
Cara-cara Penyediaan Sos Cendawan :
- Panaskan mentega dan sedikit minyak di atas kuali.
- Masukkan bawang kuning, bawang putih dan cendawan dsan biarkan ia ditumis.
- Masukkan krim dan sedikit air. Gaul sehingga rata.
- Kemudian, pekatkan sos dan sesuaikan rasa.
- Ketepikan untuk dihidangkan.
Cara-cara Penyediaan Kentang dan Ayam Benggala :
- Potong kentang kepada dua bahagian dan lumuskan dengan kesemua bahan diatas iaitu, daun pasli, serbuk rosemary, garam, lada hitam dan lada sulah.
- Angkat dan ketepikan untuk hidangan.
No comments:
Post a Comment