Friday, December 2, 2011

Puding Roti Cinta - Shahriah


Bahan-bahan Puding Roti Cinta :
    Bahan-bahan A (dipukul sehingga gula hancur):
  • Telur
  • Susu
  • Gula
  • Garam
  • Vanila
  • Bahan-bahan B:
  • Roti Perancis
  • Susu
  • Bahan-bahan Lain:
  • Strawberi
  • Pisang
  • Mentega (dipotong dadu)

Bahan-bahan 'Raspberry Compote' :
  • “Raspberry” Segar
  • Gula
  • Lemon

Bahan-bahan Sos Coklat :
  • Telur Kuning
  • Serbuk Koko
  • Susu Segar/Krim
  • Gula

Cara-cara Penyediaan Puding Roti Cinta :
  • Rendamkan roti perancis di dalam susu sehingga ia kembang.
  • Setelah itu, campurkan bahan A bersama strawberi dan pisang dan gaul sehingga sebati.
  • Sapukan acuan loyang bersama sedikit minyak dan kemudian, masukkan adunan tadi dan taburkan mentega diatas adunan.
  • Akhir sekali, bakar adunan tadi dengan suhu 150 darjah Celsius selama 25-30 minit atau sehingga masak.

Cara-cara Penyediaan 'Raspberry Compote' :
  • Panaskan kuali dan masukkan “raspberry” dan gula dan masakkan ia sehingga gula larut dan “raspberry” lembut.
  • Perahkan sedikit jus lemon dan sesuaikan rasa mengikut citarasa.
  • Sedia untuk dihidangkan.

Cara-cara Penyediaan Sos Coklat :
  • Dengan menggunakan kaedah “double boiling”, campurkan serbuk koko bersama sedikit susu sehingga ia menjadi pes.
  • Kacau telur kuning dan campurkan bersama adunan koko tadi.
  • Pada masa yang sama, gaulkan bahan-bahan tersebut sehingga pekat.

Susunan Hidangan :
  • Susun pudding roti di atas pinggan hidangan.
  • Hidangkan bersama “raspberry compote” dan coklat sos.
  • Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment