- Bahan-bahan A (dipukul sehingga gula hancur):
- Telur
- Susu
- Gula
- Garam
- Vanila Bahan-bahan B:
- Roti Perancis
- Susu Bahan-bahan Lain:
- Strawberi
- Pisang
- Mentega (dipotong dadu)
Bahan-bahan 'Raspberry Compote' :
- “Raspberry” Segar
- Gula
- Lemon
Bahan-bahan Sos Coklat :
- Telur Kuning
- Serbuk Koko
- Susu Segar/Krim
- Gula
Cara-cara Penyediaan Puding Roti Cinta :
- Rendamkan roti perancis di dalam susu sehingga ia kembang.
- Setelah itu, campurkan bahan A bersama strawberi dan pisang dan gaul sehingga sebati.
- Sapukan acuan loyang bersama sedikit minyak dan kemudian, masukkan adunan tadi dan taburkan mentega diatas adunan.
- Akhir sekali, bakar adunan tadi dengan suhu 150 darjah Celsius selama 25-30 minit atau sehingga masak.
Cara-cara Penyediaan 'Raspberry Compote' :
- Panaskan kuali dan masukkan “raspberry” dan gula dan masakkan ia sehingga gula larut dan “raspberry” lembut.
- Perahkan sedikit jus lemon dan sesuaikan rasa mengikut citarasa.
- Sedia untuk dihidangkan.
Cara-cara Penyediaan Sos Coklat :
- Dengan menggunakan kaedah “double boiling”, campurkan serbuk koko bersama sedikit susu sehingga ia menjadi pes.
- Kacau telur kuning dan campurkan bersama adunan koko tadi.
- Pada masa yang sama, gaulkan bahan-bahan tersebut sehingga pekat.
Susunan Hidangan :
- Susun pudding roti di atas pinggan hidangan.
- Hidangkan bersama “raspberry compote” dan coklat sos.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment