- Tepung Serbaguna
- Tepung Jagung
- Telur
- Gula Kastor
- Susu
- Strawberi (dipotong dadu)
Bahan-bahan Sos Beri Biru :
- Beri Biru
- Gula Kastor
- Serbuk Kayu Manis
- Buah Pelaga
- Bunga Lawang
Cara-cara Penyediaan Lempeng Strawberi :
- Pukul telur sehingga kembang dan kemudian, masukkan gula sikit demi sedikit. Selepas itu, masukkan pula tepung serbaguna dan tepung jagung.
- Akhir sekali masukkan susu dan adunkan bahan-bahan tersebut sehingga sebati.
- Selepas adunan tadi diadun sebati, masukkan buah strawberi ke dalamnya dan gaulkan sehingga rata.
- Panaskan kuali dan masak lempeng tadi. Saiz lempeng mengikut citarasa.
- Angkat dan ketepikan.
Cara-cara Penyediaan Sos Beri Biru :
- Kisarkan buah beri biru dan masukkan ia kedalam periuk bersama air, gula dan rempah tiga sekawan. Gaul bahan-bahan tersebut sehingga masak.
- Kemudian toskan ia, dan masak semula bahan-bahan tadi sehingga pekat dan menjadi sos.
Susunan Hidangan :
- Sapukan lempeng strawberi bersama sos tadi menjadi 3 lapisan. Susunkan ia di atas pinggan hidangan.
- Hiaskan bersama buah beri segar di atas lempeng dan sos beri biru.
No comments:
Post a Comment