- 1 biji Sengkuang (dipotong halus)
- 1 batang Lobak Merah (dipotong halus)
- 1 jambak Daun Salad
- 1 cawan Sebuk Kacang Tanah
- 1 cawan Bawang Merah Goreng
- 1 labu Bawang Putih (dicincang)
- ½ cawan Udang Kering (dikisar halus)
- 2 sudu besar Kicap Pekat
- Garam dan Gula secukup rasa
- 3 sudu besar Minyak Masak
- 1 bungkus Kulit Popiah
- 5 biji Telur Goreng (dihiris)
Bahan-bahan Sos Cili :
- 1 cawan Sos Cili Maggi
- ½ cawan Sos Tomato Maggi
- 4 tangkai Cili Merah Hidup
- 4 biji Bawang Merah Kecil
- 2 biji Bawang Putih
Cara-cara Penyediaan Popia Basah :
- Tumis bawang putih sehingga keemasan, kemudian masukkan udang kering.
- Apabila udang kering sudah naik harumnya, masukkan lobak merah dan sengkuang.
- Masukkan kicap pekat, garam dan gula secukup rasa.
- Masak semua bahan-bahan sehingga air daripada sengkuang sudah kering atau sengkuang sudah masak dan lembut.
- Gaulkan telur goreng yang dihiris bersama campuran tadi.
- Letakkan 1 helai daun salad di atas kulit popiah. Kemudian 2 sudu besar capuran tadi, taburkan serbuk kacang tanah dan bawang merah goreng.
- Gulungkan kulit popiah seperti di bawah.
Cara-cara Penyediaan Sos Cili :
Masukkan semua bahan-bahan di atas ke dalam mesin pengisar dan kisarkan semua bahan-bahan sehingga sebati.
Kumpulan Biru: Saiful(Ketua Kumpulan), Amita, Kamaruzzaman, Felix, Deena, Danial, Ezani, Zuraidah, Wahidan.
No comments:
Post a Comment