- Pisang Awak
- 1kg Tepung Gandum
- 1kg Tepung Beras
- 250g Tepung Jagung
- 1 cawan Air Kapur
- Garam secukup rasa
Bahan-bahan Sambal Kicap :
- 3 biji Cili Merah
- 5 ulas Bawang Putih (dipotong dadu kecil)
- 2 sudu besar Kicap Masin Pekat
- 3 sudu besar Gula
Cara-cara Penyediaan Pisang Goreng :
- Pisang awak dipotong 4. Setelah dipotong gaulkan dengan tepung gandum, tepung beras, tepung jagung, air kapur dan garam secukup rasa.
- Goreng dan hidangkan dengan sambal kicap.
Cara-cara Penyediaan Sambal Kicap :
- Cili merah yang telah diricik gaul dengan kicap masin pekat kemudian masukkan bawang putih gaulkan.
- Akhir sekali taburkan gula secukup rasa untuk seimbangkan rasa sambal kicap.
Kumpulan Biru: Saiful(Ketua Kumpulan), Amita, Kamaruzzaman, Felix, Deena, Danial, Ezani, Zuraidah, Wahidan.
No comments:
Post a Comment