- 10kg Mee Kuning
- 7 biji Bawang Besar Holland
- 2 labu Bawang Putih
- 350gm Tauhu
- 1kg Udang
- 1/2kg Sotong
- 1 ikat Daun Kucai
- 2 ikat Sawi
- 1kg Taugeh
- 5 biji Telur
- 150gm Gula
- 150gm Pes Kari
- 50ml Sos Ikan
- 2 botol Sos Cili
- 70ml Kicap Manis
- 3 tangkai Daun Kari
Bahan-bahan Cucur Kosong Mee Goreng Mamak :
- 200gm Tepung
- 2 biji Telur
- 1 sudu besar Serbuk Cili
- 1 sudu kecil Garam
- Maggi Cukup Rasa
Cara-cara Penyediaan Mee Goreng Mamak :
- Hiris bawang besar dan bawang putih.
- Kupas kulit udang dan sotong kemudian bersihkan dan potong udang serta sotong mengikut saiz yang dikehendaki.
- Goreng tauhu hingga agak kekuningan kemudian angkat dan potong dadu.
- Panaskan minyak untuk menumis, masukkan bawang besar dan bawang putih hingga agak kekuningan, masukkan pes kari bersama daun kari sehingga naik minyak dan aroma.
- Masukkan udang dan sotong, gaul sehingga masak.
- Masukkan mee kuning bersama sos ikan, sos cili dan kicap.
- Gaul mee tadi sehingga sebati selama 10 minit.
- Masukkan gula secukup rasa.
- Kemudian masukkan sayur sawi, daun kucai, telur akhir sekali taugeh.
- Gaul sehingga sebati.
- Angkat dan hidangkan.
Cara-cara Penyediaan Cucur Kosong Mee Goreng Mamak :
- Masukkan tepung ke dalam mangkuk.
- Masukkan 1 sudu besar serbuk cili.
- Kemudian masukkan 2 biji telur ke dalamnya.
- Seterusnya masukkan air dan gaul.
- Kalau adunan tepung nampak agak cair tambahkan lagi sedikit tepung.
- Selepas itu, masukkan garam 1 sudu kecil dan Maggi Cukup Rasa 1 sudu kecil.
- Gaul semua adunan tepung dan siap digoreng.
Kumpulan Biru: Saiful(Ketua Kumpulan), Amita, Kamaruzzaman, Felix, Deena, Danial, Ezani, Zuraidah, Wahidan.
No comments:
Post a Comment