- Campuran Beri
- Gula
- Air
- Jus Lemon
- Roti Putih
Bahan-bahan Timbunan Filo :
- Pastri “filo”
- Mentega Cair
- Gula
Bahan-bahan Krim 'Mascarpone' :
- “Mascarpone”
- Gula Aising
- Parutan Lemon
- Jus Madu
Cara-cara Penyediaan Puding Musim Panas (Summer Beri) :
- Panaskan kuali bersama campuran beri, gula, air dan jus lemon sehingga beri menjadi lembut dan berjus (menjadi seperti sirap).
- Celupkan kepingan roti putih di dalam sirap beri dan katepikan.
- Alaskan acuan kecil dengan plastik pembungkus makanan yang bersih dan susunkan roti yang telah dicelup sirap tadi di dalam acuan mengikut bentuk acuan.
- Susun bersama sedikit beri yang telah dimasak tadi.
- Lapiskan juga bersama sekeping lagi roti yang telah dicelup sirap beri.
- Kemudian kemaskan plastik dan simpankannya di dalam peti sejuk selama 30 minit.
Cara-cara Penyediaan Timbunan Filo :
- Lapiskan pastri “filo” dengan mentega cair dan taburkan gula. Buatkan ia sebanyak 5 lapisan.
- Bakar ia di dalam ketuhar dengan suhu 180 darjah celsius selama 10 minit.
Cara-cara Penyediaan Krim 'Mascarpone' :
Gaulkan “mascarpone" bersama gula aising, parutan lemon dan jus lemon sehingga sebati.
Susunan Hidangan Lapisan 'Filo Mascarpone' Beri :
- Lapiskan timbunan filo bersama krim “mascarpone” dan campuran beri.
- Sedia untuk dihidangkan.
Susunan Keseluruhan Hidangan :
- Susunkan pudding di atas pinggan hidangan bersama “filo mascarpone” beri.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment