- Telur
- Gula
- Tepung Gandum (diayak)
- Mentega (dicairkan)
Bahan-bahan Lemon dan Krim Cheese :
- Jus Lemon
- Telur Kuning
- Gula
- Krim Cheese
Bahan-bahan Berries Compote (Beri Kompote) :
- Strawberi
- Blueberi
- Raspberi
- Gula
- Air
Bahan-bahan Italian Meringue :
- Telur Putih
- Gula
- Air
Cara-cara Penyediaan Genoise :
- Pukul telur bersama gula di atas “double boiler” sehingga adunan menjadi 2 kali ganda.
- Angkat bekas adunan daripada double boiler, dan “fold in” tepung diselang-selikan dengan mentega cair.
- Letakkan adunan di atas loyang dan bakar selama 12 minit dalam 180’C.
Cara-cara Penyediaan Lemon dan Krim Cheese :
- Pukul jus lemon dengan kuning telur dan gula.
- Masak di atas api sampai pekat.
- Gaulkan lemon dan dengan krim cheese.
Cara-cara Penyediaan Berries Compote (Beri Kompote) :
- Potong semua beri dalam bentuk dadu.
- Masak beri di atas api dengan air dan gula sampai beri separuh masak/lembik.
Cara-cara Penyediaan Italian Meringue :
- Putarkan telur putih sampai “soft peak”.
- Masak gula dan air sampai menjadi pekat.
- Putarkan telur putih dan tambah sirap gula sedikit demi sedikit sehingga menjadi berkilat dan “stiff peak”.
No comments:
Post a Comment