- 3 biji Kuning Telur
- 250 ml Susu UHT
- 2 sudu besar Tepung Jagung
- 5 sudu besar Tepung Kastor
- Secukup Rasa Garam
- 4 biji “Goose" beri (dilenyekkan sehingga halus)
- ½ batang Kulit Kayu Manis
Bahan-bahan 'Compote' Beri :
- 250 gm Buah Beri Campuran
- ½ cawan Gula
- ½ batang Kulit Kayu Manis
- ¼ cawan Air
Bahan-bahan 'Vanilla Mascarpones' :
- 1 susu teh Esen Vanila
- 250 gm “Mascarpones"
- Secukup Rasa Gula
Bahan-bahan 'Whipping' Krim :
- Secukup rasa Gula Halus
- Krim 35% lemak (disejukkan)
Bahan-bahan 'Praline' Buah Badam :
- 100 gm Buah Badam
- 100 gm Gula
- Secukup Rasa Garam
Bahan-bahan Biskut 'Filo' :
- 50 gm Mentega Cair
- 3 keping Pastri "Filo"
- 1 biji Kuning Telur
- 100 ml Susu (dicampurkan bersama)
- Secukup Rasa Gula Halus
Cara-cara Penyediaan Krim Pastri 'Gooseberry' :
- Renehkan susu bersama kulit kayu manis.
- Dengan menggunakan mangkuk (stainless steel), kacau kuning telur, gula, secubit garam, tepung jagung dan “goose” beri sehingga rata.
- Selepas itu, tuangkan susu yang direneh tadi ke dalam campuran telur sedikit demi sedikit sambil mengacau ia sehingga habis.
- Kemudian, masukkan campuran susu dan telur tadi ke dalam periuk dan kacaukannya dengan menggunakan “whisk” sehingga ia menjadi pekat.
- Tapiskan krim pastri ini untuk keluarkan “goose” beri dan ketepikan ia.
Cara-cara Penyediaan 'Compote' Beri :
- Campurkan kesemua bahan-bahan ke dalam periuk dan masakkan ia dengan menggunakan api yang perlahan.
- Masakkan ia sehingga beri mengeluarkan warna, gula mencair dan campuran beri menjadi lembut.
- Biarkannya ditepi.
Cara-cara Penyediaan 'Vanilla Mascarpones' :
- Dengan menggunakan mangkuk (stainless steel), pukul “mascarpone” dan esen vanila sehingga rata dan gebu.
- Kemudian, masukkan gula secukup rasa dan biarkan campuran di tepi.
Cara-cara Penyediaan 'Whipping Krim' :
- Masukkan krim ke dalam mangkuk (stainless steel) dan pukul ia dengan menggunakan “whisk” sehingga menjadi gebu.
- Masukkan gula halus dan kacaukan ia secra perlahan sehingga rasanya mencukupi.
- Akhir sekali, sejukkan krim.
Cara-cara Penyediaan 'Praline' Buah Badam :
- Dengan menggunakan kuali, panggang buah badam sehingga menjadi ranggup. Keluarkan dan ketepikan.
- Dengan menggunakan kuali yang lain, panaskan kuali dan masak gula sehingga menjadi keperangan atau karamel. Tambahkan sedikit garam secukup rasa.
- Selepas itu, salutkan buah badam tadi ke dalam karamel dan gaul sehingga rata.
- Kemudian, tuangkan salutan badam ini di atas kertas pembakar dan biarkan ianya sejuk dan mengeras.
- Akhir sekali, hancurkan buah badam dengan menggunakan lesung batu dan ketepikan ia.
Cara-cara Penyediaan Biskut 'Filo' :
- Sapukan mentega cair pada permukaan pastry “filo” dan kemudian potongkan ia kepada 2 bahagian dan susunkan ia secara bertingkat antara satu sama lain.
- Pada permukaan paling atas, sapukan ia dengan campuran kuning telur dan susu.
- Kemudian, taburkan “filo” dengan gula halus supaya ia disaluti gula.
- Bakarkan ia di dalam ketuhar dengan suhu 200 darjah celsius sehingga ia menjadi warna kuning keemasan.
Susunan Hidangan :
- Susunkan biskut “Filo" yang telah dibakar di atas pinggan hidangan. Hidangkan ia bersama krim pastri “groose” beri, “compote" beri, vanilla “mascarpone”, “whipping” krim dan “praline” buah badam.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment