- Timun Laut
- Lada Benggala Merah, Kuning dan Hijau (dipotong dadu)
- Lada Benggala Kuning (dipotong dadu)
- Lada Benggala Hijau (dipotong dadu)
- Cili Merah (dicincang)
- Tembikai Susu (dipotong dadu)
- Halia (diparut)
- Jus Limau
- Gula dan Garam
- Bahan Cawan Timun: Timun
Bahan-bahan Sos Karamel :
- Halia (dipotong kasar)
- Bawang Putih (dipotong kasar)
- Serai (dipotong kasar)
- Cili Hijau (dipotong kasar)
- Gula
- Kicap Cair
Cara-cara Penyediaan Salad dan Timun Laut :
- Panaskan periuk bersama air dan rebuskan timun laut selama 2 minit.
- Kemudian, toskan dan dipotong dadu.
- Selepas itu, masukkan timun laut ke dalam mangkuk besar bersama lada benggala, tembikai susu, halia dan jus limau.
- Gaulkan bahan-bahan tersebut sehingga rata dan tambahkan gula dan garam secukup rasa.
- Cara penyediaan Cawan Timun: Potong timun kepada bentuk kon dan korek isi timun dengan sudu supaya ia menjadi seperti cawan. Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Sos Karamel :
- Tumiskan hal, bawang putih, serai dan cili hijau sehingga naik bau wangi.
- Kemudn, masukkan kicap cair, gula dan sedikit air.
- Masak sehingga menjadi sos yang pekat.
- Ketepikan untuk hidangan.
Susunan Hidangan :
- Susunkan cawan timun bersama salad timun laut di atas pinggan hidangan.
- Kemudian tuangkan sos di atasnya.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment