- 3 biji Telur (asingkan telur putih dan telur kuning)
- 50gm Tepung Gandum
- 10gm Serbuk Koko
- 80gm Gula Kastor
Bahan-bahan Krim :
- 200ml Krim (mesti sejuk)
- 2 sudu besar Gula Ising
Bahan-bahan Sos 'ButterScotch' :
- 50gm Gula Kastor
- Sedikit Air
- 100ml Krim
Bahan-bahan Untuk Hiasan :
- (dipotong mengikut cita rasa sendiri)
- Strawberi
- Blueberi
- Rasberi
- Beri Hitam
- Gooseberi
Cara-cara Penyediaan Kek Coklat :
- Ayakkan tepung gandum dan serbuk koko sebanyak dua kali dan ketepikan.
- Kemudian, pukul telur putih sehingga kembang dan kental dan masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul sehingga ia larut.
- Selepas itu, masukkan kesemua telur kuning dan pada masa yang sama ayak tepung sedikit demi sedikit kedalam bahan-bahan tadi dan pukul kesemua bahan sehingga sebati.
- Tuangkannya ke dalam acuan dan bakar dengan menggunakan ketuhar selama 15 minit atau sehingga masak.
- Keluarkan dan potong kek mengikut citarasa dan ketepikan.
Cara-cara Penyediaan Krim :
- Pukul krim sehingga kembang dan kental.
- Masukkan gula dan pukul sehingga sebati.
- Ketepikan untuk dihidangkan.
Cara-cara Penyediaan Sos 'Butterscotch' :
- Masak gula bersama air diatas kuali sehingga menjadi karamel.
- Selepas itu, campurkan krim dan masak sehingga karamel smenjadi sedikit cair dan gaul kesemua bahan sehingga sebati.
Susunan Hidangan :
- Susun kek coklat di atas pinggan dan sapukan krim di atasnya.
- Hidangkan bersama campuran beri dan sos.
- Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment