- Gamat (dihiris setebal 1 cm)
- Labu Air (dihiris nipis)
- Bawang Putih
- Lada Benggala (dipotong dadu)
- Minyak Bijan
Bahan-bahan Sup Gamat dan Makanan Laut :
- 1 ekor Ketam
- 2 biji Kupang
- 3 ekor Udang
- 2 ulas Bawang Putih
- 1 inci Halia
- 1liter Air
- Gamat
- Cendawan Enoki
- Ketumbar
Cara-cara Penyediaan Gamat Goreng dengan Labu Air :
- Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih sehingga keperangan.
- Kemudn, masukkan gamat, labu air dan lada benggala. Tumis sehingga masak.
- Akhir sekali, masukkan lada, garam dan sedikit minyak bijan secukup rasa.
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Sup Gamat dan Makanan Laut :
- Panaskan periuk bersama air dan rebuskan ketam, kupang, udang, bawang putih dan halia.
- Kemudian, masukkan gamat, cendawan enoki ke dalam sup.
- Tambahkan garam dan lada secukup rasa.
- Ketepikan untuk hidangan.
Susunan Hidangan :
- Susunkan Gamat Goreng dengan Labu Air di atas pinggan hidangan.
- Hidangkan bersama Sup Gamat dan Makanan Laut.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment