- Daging Ribeye
- Bawang Merah Kecil (dikisar halus)
- Bawang Putih (dikisar halus)
- Halia
- Madu
- Garam
- Gula
- Lada Hitam
Bahan-bahan Sos Cendawan :
- Cendawan Butang
- Bawang Merah Kecil (dipotong dadu kecil)
- Bawang Putih (dipotong dadu kecil)
- Cili jalapeno (dipotong dadu kecil)
- Lada Hitam
- Garam
- Gula
- Krim ‘Whip’
Cara-cara Penyediaan Daging Panggang :
- Kisarkan bawang merah kecil bersama bawang putih sehingga halus dan campurkan madu.
- Selepas itu, perapkan daging ‘ribeye’ bersama bahan tumisan selama 30 minit.
- Kemudian, panggang ia menggunakan pan grill selama purata 6 - 9 minit bagi setiap bahagian).
- Ketepikan untuk dihidang.
- Simpan sisa minyak yang telah dicampurkan air untuk membuat sos cendawan.
Cara-cara Penyediaan Sos Cendawan :
- Panaskan kuali bersama minyak dan tumiskan bawang merah kecil dan bawang putih sehingga naik bau wangi.
- Kemudian, masukkan cendawan butang dan cili jalapeno. Gaulkan bahan-bahan tersebut sehingga rata dan masukkan “whip” krim dan gaul sehingga sebati.
- Taburkan lada hitam, garam, gula dan masukkan sisa minyak daging panggang yang dicampur air tadi kedalam bahan-bahan tadi.
No comments:
Post a Comment