Thursday, December 1, 2011

Daging Mata-mata - Raymond


Bahan-bahan :
  • Daging Ribeye
  • Cendawan (dihiris)
  • Jalapeno (dipotong dadu)
  • Krim
  • Bawang Holland (dipotong dadu)
  • Rosemary
  • Chives
  • Kubis
  • Buah Pear Hijau
  • Cuka
  • Telur Kuning
  • Jintan Manis
  • Jintan Putih
  • Lada Hitam

Cara-cara :
  • Panaskan kuali dan panggakan daging selama 4 minit dikedua-dua belah bahagian dan masukkan kedalam ketuhar dengan suhu 180 darjah celcius selama 10 minit.
  • Selepas itu,masakkan cuka, lemon, jintan manis serta jintan putih diatas kuali.
  • Kemudian, masukkan jalapeno, bawang holland dan buah pear hijau dan gaul sehingga rata.
  • Campurkan kubis kecil bersama lada hitam dan garam. Masak bahan-bahan sehingga ia keperangan dan masukkan cendawan yang telah dihiris.
  • Akhir sekali, masukkan sedikit air dan krim dan biarkan mereneh selama 2-3 minit.
  • Setelah siap, tutupkan api dan letakkan kuning telur mentah di atas stik yang masih panas. Ia akan masak dengan sendirinya.
  • Hidangkan daging mata-mata di atas pinggan hidangan dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment