- Cili Jalapeno (dihiris halus)
- Cendawan (dihiris nipis)
- Krim
- Daging Ribeye (diketuk dan dipotong panjang)
- Tomato
- Bawang Kuning (dipotong dadu)
- Zucchini (dihiris)
- Lada Benggala Merah
- Daun Bawang
- Pasli
- Lemon
- Pastri Puff (dipotong panjang dan halus)
Bahan-bahan Sos Salsa Krim :
- 1/3 cawan Mentega
- 1 biji Tomato (dipotong dadu)
- 2 sudu besar Jus Lemon
- Bawang Kuning (dipotongdadu)
- Cili Jalapeno (dipotong dadu)
- Krim
- Garam
- Lada
Cara-cara Penyediaan Daging Gulung :
- Perapkan daging 'ribeye' bersama herba thyme, lada hitam, garam dan jus lemon selama 15 minit.
- Aturkan pastri puff sebanyak lebih kurang 6 helai dan susunkan zucchini, bawang benggala (capsicum), cendawan,cili jalapeno di atasnya.
- Kemudian letakkan daging dan gulung puff itu bersama bahan-bahan tadi.
- Selepas itu panaskan 150ml minyak dan gorengkan gulungan puff tadi sehingga keperangan.
- Angkat dan potongkan kepada 2 bahagian.
- Ketepikan untuk dihidang.
Cara-cara Penyediaan Sos Salsa Krim :
- Panaskan kuali bersama mentega dan masukkan bawang kuning. Tumis sehingga naik bau wangi.
- Selepas itu masukkan tomato dan cili jalapeno. Gaul bahan-bahan sehingga rata.
- Kemudian masukkan krim, garam dan lada sulah secukup rasa.
- Akhir sekali masukkan 2 sudu besar jus lemon dan kacau sehingga sebati.
No comments:
Post a Comment