- 60 ekor Udang (dicincang)
- 10 biji Bawang Holland (dikisar)
- 10 ulas Bawang Putih (dikisar)
- 5 batang Cili Merah (dikisar)
- 1 genggam Daun Bawang (dihiris nipis)
- 1kg Tepung Gandum
- 7 biji Telur
- 1 bungkus Yis Kering
- 250gm Tepung Jagung
- 500ml Air
- Garam
- 1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
- Minyak Masak (untuk menggoreng)
Cara-cara :
- Campurkan semua bahan 6 hingga 10 untuk menjadi adunan cucur.
- Tambahkan lebih air jika adunan terlalu pekat dan tambahkan lebih tepung jika adunan terlalu cair.
- Setelah adunan telah disediakan, gabungkan bahan 1 hingga 5 ke dalam adunan tadi.
- Tambahkan garam dan Maggi Cukup Rasa untuk perisakan cucur.
- Biarkan ia rehat selama 30 minit supaya rasa cucur dapat bergabung dengan baik.
- Goreng cucur dengan menggunakan sesudu adunan setiap satu cucur ke dalam minyak panas selama 5 minit.
Kumpulan Merah: Ary Malik(Ketua Kumpulan), Shahriah, Zamir, Nik Michael, Azlina, Raymond, Zahin, Imelda, Brian.
No comments:
Post a Comment