- Beras
- Air
Bahan-bahan Asam Pedas Ayam Bersama Umbut Kelapa :
- Isi / Dada Ayam (dipotong kecil)
- Bunga Kantan (dibelah dua)
- Umbut Kelapa (dihiris kecil)
- Air
- Air Asam Jawa (dikisar)
- Bawang Merah (dikisar)
- Bawang Putih (dikisar)
- Halia (dikisar)
- Kunyit (dikisar)
- Cili Kering (dikisar)
- Belacan (dikisar)
- Bawang Putih (dihiris)
- Bawang Merah (dihiris)
- Minyak
- Gula
- Garam
Bahan-bahan Bening Jantung Pisang :
- Bawang Merah (ditumbuk lumat)
- Bawang Putih (ditumbuk lumat)
- Ikan Bilis (ditumbuk lumat)
- Lada Hitam (ditumbuk lumat)
- Jantung Pisang (ambil isi tengah yang lumat)
- Lada Merah (dipotong empat)
- Ais
- Garam
Bahan-bahan Sambal Belacan :
- Lada Merah
- Belacan Bakar
- Gula
- Garam
- Air Asam Jawa
Cara-cara Penyediaan Nasi Putih :
- Masukkan beras kedalam periuk nasi, dan cuci bersih beras tersebut.
- Selepas itu, masukkan air secukupnya dan masak ia sehingga menjadi nasi.
Cara-cara Penyediaan Asam Pedas Ayam Bersama Umbut Kelapa :
- Panaskan kuali bersama minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau.
- Kemudian, masukkan bahan kisar kedalam bahan tumisan dan gaul ia sehingga sebati.
- Selepas itu, masukkan air asam jawa dan air. Biarkan ia mereneh.
- Akhir sekali, masukkan ayam, umbut kelapa dan bunga kantan dan gaul sehingga rata.
- Keluarkan dan ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Bening Jantung Pisang :
- Tumbuk bawang merah, bawang putih, ikan bilis dan lada hitam sehingga lumat.
- Kemudian, panaskan periuk bersama air sehingga mendidih, dan masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi bersama jantung pisang dan masak ia sehingga ia empuk.
- Sesuaikan masa, angkat dan hidangkan.
Cara-cara Penyediaan Sambal Belacan :
- Tumbuk lada merah bersama belacan bakar,gula dan garam sehingga lumat.
- Perasakan bersama air asam jawa.
No comments:
Post a Comment