- Beras
- Air
Bahan-bahan Umbut Kelapa :
- Umbut Kelapa
- Bawang Merah Kecil
- Bawang Putih
- Halia
- Daun Limau Purut
- Belacan
- Cili Padi
- Ikan Masin (direndam)
- Asam Jawa
- Pati Santan
- Limau Nipis
Bahan-bahan Sambal Belacan :
- Belacan Bakar
- Cili Padi
- Bawang Merah Kecil
- Bawang Putih
- Limau Nipis
- Garam
- Gula
Cara-cara Penyediaan Nasi Putih :
- Masukkan beras kedalam periuk dan cuci ia sehingga bersih.
- Kemudian, masukkan sedikit air mengikut kesesuaian sukatan beras dan masak ia sehingga menjadi nasi dan ketepikan.
Cara-cara Penyediaan Umbut Kelapa :
- Rebus umbut kelapa dengan sedikit garam untuk menghilangkan rasa pahit dan kelat. Selepas itu, tos kan ia dan ketepikan.
- Kemudian, kisarkan bawang merah, bawang putih, halia, daun limau purut, belacan dan cili padi, untuk dijadikan pes.
- Panaskan kuali dan masak pes yang dikisar tadi sehingga naik bau wangi.
- Selepas itu, masukkan air dan didihkan selama 8 mini dan masukkan umbut kelapa tadi bersama ikan masin.
- Gaul sehingga rata, dan akhir sekali, masukkan pati santan, garam dan gula secukup rasa. Gaul sehingga ia sebati.
- Ketepikan untuk dihidangkan.
Cara-cara Penyediaan Sambal Belacan :
- Masukkan kesemua bahan didalam lesung dan tumbuk ia sehingga menjadi pes.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment