- Daging Stik Ribeye
- Garam
- Lada
- Mentega
Bahan-bahan Salad Pear :
- ½ biji Buah Pear (didadukan)
- Daun Salad
- Tomato (dipotong 'baton')
- Jus Lemon
- Jeruk Jalapeno (dicincang)
- Minyak
- Gula
- Garam
Bahan-bahan Pankek Berketul Kentang :
- ½biji Kentang (dipotong dadu besar)
- 2 sudu besar Bawang Besar (dicincang)
- 1 biji Telur Kuning
- 3 sudu besar Tepung
- 6 biji Cendawan (dihiris)
- 2 ulas Bawang Putih (dicincang)
- 3 sudu besar Krim Masakan
- 1 biji Bawang Besar (dihiris)
Bahan-bahan Tarte Tatin Pear :
- 1 biji Pear (dihiris)
- 2 sudu besar Gula
- 6 biji Cengkih
- 1 keping Pastri Puff
Cara-cara Penyediaan Stik :
- Perapkan daging dengan garam dan lada selama 15 minit.
- Panaskan kuali bersama minyak dan masakkan daging selama 4 minit disebelah dan 4 minit di sebelah.
- Keluarkan daging dan masukkan mentega dan kacaukan untuk dijadikan sos.
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Salad Pear :
- Campurkan salad, tomato dan pear di dalam mangkuk.
- Masukkan gula, garam, jus lemon, jeruk jalapeno dan sedikit minyak. Gaul kesemua bahan-bahan sehingga sebati.
- Akhir sekali, toskan ia dan ketepikan untuk dihidang.
Cara-cara Penyediaan Pankek Berketul Kentang :
- Rebus kentang sehingga separuh lembut/empuk dan hancurkan sedikit.
- Tambah telur kuning, tepung dan 1 sudu besar bawang besar dan gaulkan sehingga rata.
- Bentukkan ketulan kecil dan dan gorengkan sehingga masak.
- Tumiskan bawang besar sehingga karamelisasi dan ketepikan.
- Tumiskan pula bawang putih, bawang besar dan cendawan bersama mentega dan masukkan krim dan garam serta gula secukup rasa untuk dijadikan sos.
- Tuangkan sos ke atas penkek dan di atas bawang besar yang telah menjadi caramel tadi.
Cara-cara Penyediaan Tarte Tatin Pear :
- Masakkan pear dengan gula dan cengkih sehingga menjadi perang atau karamel dalam 'non-stick pan' dengan handle besi.
- Kemudian, tutupkan pear dengan pastri puff dan masukkan ke dalam ketuhar untuk 10-15 minit dengan suhu 180-200 darjah celcius.
No comments:
Post a Comment