- 5gm ‘Fig’ Kering
- 1 ulas Bawang Putih (dihiris)
- ½ biji Kulit Lemon (diparut)
- ½gm ‘English Parsley’ (dihiris)
Bahan-bahan Rusuk Kambing Ala 'Noisette' :
- 1 bahagian Kambing Noisette (Rusuk biri-biri - Potongan ‘Noisette’)
- Fig Gremolata
- Herba Rosemary
- Garam dan Lada
Bahan-bahan Keju Blue Roesti :
- 10gm Ubi Idaho (rebus sehingga ½ masak dan diparut)
- 5gm Keju Blue
- 1 daun Herba Thyme Segar
- ½gm ‘English Parsley’ (dihiris)
- Garam
- Lada Hitam
Bahan-bahan Kaki Puyuh Ballottine :
- 1ekor Burung Puyuh
- 100gm Benih Bunga Matahari
- Garam
- Lada Hitam
Bahan-bahan Fennel Strudel Epal :
- 10gm Epal Hijau (grany smith – dipotong dadu)
- 10gm ‘Fennel Bulb’ Segar (dipotong dadu)
- 1gm Roti Putih (dipotong dadu)
- 1 daun Herba Thyme Segar
- 1 daun Herba Sage Segar
- ½gm Herba Oregano Segar
- 3 sudu besar Sos Demi Glazed
- 3 sudu besar Minyak Zaitun
- 3gm Bawang Besar (dihiris)
- 2gm Bawang Putih (dihiris)
- 5gm Daging Lembu Salai Bakon (dihiris)
- 10 keping Pastri Fillo
- 2 sudu besar Mentega Lembut
- Garam
- Lada Hitam
Bahan-bahan Capers Dressing :
- 10gm Tomato Segar (dipotong dadu)
- 5gm Bawang (dipotong dadu halus)
- 2 sudu besar Jus Lemon
- 1 daun Herba Dill Segar
- 1 daun Daun Bay Kering
- 3 sudu besar Minyak Zaitun
- Gula
- 1 sudu teh Cuka
- Caper
- Jeruk Bawang
Cara-cara Penyediaan Fig Gremolata :
- Campurkan semua bahan-bahan dan gaul.
Cara-cara Penyediaan Rusuk Kambing Ala 'Noisette' :
- Untuk kambing noissete – buangkan tulang 'chine' atau tulang belakang, ‘gristle’ dan lemak.
- Masukkan fig gremolata di antara daging dan lemak. Kemudian gulung dan ikatkan dengan ‘butcher string’.
- Perasakan dengan rosemary, garam dan lada.
- Goreng sehingga kekuningan dan dibakar di dalam ketuhar pada suhu 180°C selama 15 minit.
Cara-cara Penyediaan Keju Blue Roesti :
- Campurkan kesemua bahan dan bentukkan kepada bentuk bulat.
- Kemudian goreng dengan minyak zaitun sehingga warna keemasan.
Cara-cara Penyediaan Kaki Puyuh Ballottine :
- Buangkan tulang dan gulung dengan benih bunga matahari dan salutkan dengan kertas aluminium.
- Panggang kedua-dua belah kaki burung puyuh sehingga warna keperangan, kemudian bakar di dalam oven pada suhu 180°C selama 5 minit.
Cara-cara Penyediaan Fennel Strudel Epal :
- Tumis daging lembu salai bacon , bawang besar, bawang putih dan campuran herba segar.
- Masukkan epal hijau, fennel segar, roti, sos demi glaze dan kemudian, tambahkan garam dan lada secukup rasa. Pastikan epal dimasak sehingga empuk.
- Kemudian, sapukan mentega ke dalam pastri fillo, masukkan inti strudel epal dan bakar di dalam ketuhar pada suhu 180°C selama 5 minit.
- Keluarkan dari ketuhar dan sedia dihidangkan.
Cara-cara Penyediaan Capers Dressing :
- Panaskan minyak zaitun dan tumiskan bawang sehingga naik bau.
- Masukkan capers, jeruk bawang, jus lemon.
- Kemudian tambahkan cuka, garam dan lada secukup rasa.
- Padamkan api dan masukkan tomato yang telah dipotong dadu beserta herba dill segar dan daun bay kering.
No comments:
Post a Comment