- 150gm Keju Cheddar (disagat besar)
- ½ biji Bawang Besar (dihiris halus)
- 5 biji Buah Zaitun Hitam (dihiris)
- 3 Keping Roti Tortilla (dipanaskan sehingga garing)
Bahan-bahan Ayam :
- ½ keping Dada Ayam (dihiris)
- 1 sudu kecil Serbuk Paprika
- Garam dan Lada
Bahan-bahan Tumisan Lada Benggala :
- ¼ biji Lada Benggala Merah (dihiris halus)
- ¼ biji Lada Benggala Hijau (dihiris halus)
- Garam dan Lada
Bahan-bahan Guacomole :
- 1 biji Avocado (didadukan)
- 1 sudu kecil Jus Lemon
- 2 sudu besar Bawang Besar (dicincang)
- Garam dan Lada
- 1 biji Tomato Ceri
- 1 Bunga Daun Ketumbar
Bahan-bahan Salsa Tomato :
- 1 biji Tomato (didadukan)
- 10gm Daun Ketumbar (dicincang halus)
- 1 sudu kecil Jus Limau Kasturi
- Garam dan Lada
Bahan-bahan Krim Masam :
- ½ Cawan Krim Masakan
- 1 sudu besar Jus Lemon
Cara-cara Penyediaan Ayam :
- Perapkan ayam dengan serbuk paprika, garam dan lada.
- Masakkan ayam di dalam kuali ‘Grill’ sehingga masak.
Cara-cara Penyediaan Tumisan Lada Benggala :
- Tumiskan lada benggala hijau dan merah di kuali yang panas sehingga masak dah tidak hilang warna.
- Ubah suai rasa dengan garam dan lada.
Cara-cara Penyediaan Guacomole :
- Kacaukan avocado yang didadukan bersama dan jus lemon.
- Ubahsuai rasa dengan garam dan lada.
Cara-cara Penyediaan Salsa Tomato :
- Campurkan tomato dan daun ketumbar.
- Masukkan jus limau kasturi dan kacau sehingga sebati.
- Ubahsuai rasa dengan garam dan lada.
Cara-cara Penyediaan Krim Masam :
- Kacau krim masakan dengan jus lemon sehingga krim menjadi pekat.
Susunan Hidangan :
- Letakkan sekeping roti tortilla di dalam kuali leper dengan api yang kecil.
- Taburkan 2 sudu besar keju cheddar dengan rata.
- Taburkan ½ mangkuk guacamole dengan rata.
- Taburkan ½ mangkuk lada benggala merah dan hijau dengan rata.
- Taburkan ½ mangkuk salsa tomato dengan rata.
- Taburkan ½ mangkuk buah zaitun dengan rata.
- Taburkan ½ mangkuk bawang besar dengan rata.
- Taburkan ½ mangkuk ayam dengan rata.
- Tutupkan dengan 3 sudu besar keju cheddar dengan rata.
- Letakkan roti tortilla di atas.
- Ulang proses 2 hingga 10 sekali lagi.
- Letakkan roti tortilla di atas dan masukkan kedalam oven pada suhu 180C selama 5 minit atau sehingga keju di dalam cair dan roti tortilla menjadi garing.
- Potong kepada 6 bahagian, hidangkan 3 keping di atas pinggan dengan buah tomato ceri dan bunga daun ketumbar sebagai hiasan.
- Letakkan krim masam di mangkuk pencecah.
No comments:
Post a Comment