150g butter, di cair
2 tbsp brown sugar
...20g butter
300ml cream
50g milk chocolate, cincang2
3 tsp gelatin
1/4 cup (60ml) air, direneh
2 x 250g cream cheese
1/2 (110g) castor sugar
3 x 60g Mars bars, di potong sedang2, jgn kecil sgt
Kisar oreo halus. Masukkan mentage cair. Letak dlm acuan dan tekan padat. Acuan size 21cm(8 inch). Cover dan masukkan dlm petiice 30minit.
[Butterscotch sauce] Masak brown sugar, butter dan 2 tbsp cream, api kecil, kacau hingga gula hancur.
[Chocolate sauce] Masak milk chocolate dan 2 tbsp cream, api kecil, kacau hingga coklat cair.
Campur gelatin dgn air panas yg direneh(bkn mendidih). Kacau hingga gelatin tidak kelihatan, biarkan 5minit.
Pukul cream cheese dan gula castor hingga lembut.
Pukul cream selebihnya hingga kembang(soft peak).
Masukkan gelatin td ke dalam adunan cream cheese, gaul sedikit. Masukkan coklat mars, gaul sedikit. Masukkan cream, gaul lembut.
Masuk setgh adunan cream cheese ke dalam acuan, ltk setgh butterscotch sauce dan chocolate sauce di atas cream cheese. Lorekkan dgn lidi. Masukkan adunan cream cheese selebihnya dan ltk sos butterscotch dan coklat sauce selebihnya di atas. Lorekkan. Tutup kek dan simpan dlm petiice 3jam atau lebih.
No comments:
Post a Comment