- 2 cawan ubi keledek (yg telah direbus dan dilecek)
- 1 cawan tepung gandum
- gula
- minyak untuk menggoreng
Cara-cara
- Gaulkan ubi dengan tepung sehingga jadi doh yang lembut
- Bahagikan kepada 12 bahagian. Buatkan bentuk bulat.
- Leperkan doh kecik tadi. Kemudian masukkan 1 sudu kecil gula- kalau tak mahu manis boleh kurangkan sukatannya.
- Tutup rapat-rapat supaya gula tak keluar semasa menggoreng. Buatlah bentuk seperti di dalam gambar ini.
- Panaskan minyak. Goreng dengan api sederhana sehingga masak/perang.
Tips :
- Setelah letak gula di dalam kuih, pastikan jangan terlalu golek2kan kat tapak tangan sebab gula di dalam tu akan jadi cepat cair dan kuih akan pecah apabila di goreng.
- Apabila menggoreng, pastikan guna api yang sederhana sehingga agak2 kuih 3/4 masak, kemudian, kuatkan sedikit api untuk menjadikan kulit luar kuih cekmek molek garing.
No comments:
Post a Comment