- 350gm Gula
- 4 sudu besar Air
Bahan-bahan Krim :
- 600ml Susu Segar
- 1.5liter Krim
- 16 biji Telur
- 160gm Gula Kastor
- Esen Vanila
Cara-cara Penyediaan Karamel :
- Masukkan gula dan air ke dalam kuali dan biarkan sehingga cair dan warna keperangan.
- Kemudian masukkan karamel tersebut ke dalam bekas acuan.
Cara-cara Penyediaan Krim :
- Panaskan susu segar dengan krim dan telur. Masak seketika.
- Kemudian masukkan adunan tersebut kedalam bekas acuan yang telah diletak karamel tadi.
- Masukkan air ke dalam periuk/kuali biarkan mendidih.
- Kemudian masukkan bekas acuan yang mengandungi krim dan karamel tadi kedalam kuali/periuk yang berisi air tadi.
- Biarkan krim karamel masak selama 35 minit dalam suhu 180°c.
- Apabila sudah karamel krim sudah masak, keluarkan dari bekas acuan dan hidangkan di atas pinggan.
- Sedia untuk dihidangkan.
Kumpulan Merah: Zahin(Ketua Kumpulan), Zamir, Zuraidah, Saiful, Kamaruzzaman, Ezani, Deena, Ary Malik
No comments:
Post a Comment