- 1liter Krim Putar
- 10 biji Telur Kuning
- 1 sudu besar Esen Vanila
Cara-cara :
- Masakkan krim putar bersama esen vanilla sehingga mendidih dan ketepikan.
- Menggunakan teknik ‘Whisk’, pukul telur kuning dan gula sehingga sebati.
- Semasa masih memukul (whisk) telur, tuangkan sedikit demi sedikit krim yang dimasak tadi.
- Masukkan adunan kedalam bekas acuan dan masukkan kedalam ketuhar dan masak pada suhu 150°c selama 30 minit.
- Setelah masak, biarkan ia sejuk pada suhu bilik, selama 10 minit.
- Kemudian masukkan ke dalam peti sejuk dan biarkan selama 2 jam.
- Setelah itu, keluarkan dan taburkan gula dengan rata di atasnya dan gunakan penunu bagas (blowtorch) untuk membakarnya menjadi gula hangus.
- Sedia untuk dihidangkan.
Kumpulan Biru: Amita (Ketua Kumpulan), Shahriah, Imelda, Brian, Wahidan, Danial, Felix, Azlina.
No comments:
Post a Comment