- 1 bungkus besar Sago (di rendam selama 15 minit)
- 2 kotak Santan (dicairkan dengan sedikit air panas)
- 3 ketul Gula Melaka (dicairkan)
- 1kg Gula Pasir
- 12 helai Daun pandan (disimpul)
Cara-cara :
- Sago direbus dengan air sejuk sehingga mendidih.
- Masukkan sedikit garam dan kacau selalu.
- Tapis dan letak di dalam acuan dan simpan di dalam peti sejuk.
- Santan di campurkan dengan sedikit air dan si reneh sebentar. Masukkan garam sedikit.
- Gula melaka di cairkan dengan sedikit air dan masukkan daun pandan dan gula pasir. Masak sehingga gula cair.
- Masukkan semua bahan yang sudah disediakan di dalam peti sejuk.
- Hidangkan sago dengan gula melaka dan santan.
Kumpulan Merah: Ary Malik(Ketua Kumpulan), Shahriah, Zamir, Nik Michael, Azlina, Raymond, Zahin, Imelda, Brian.
No comments:
Post a Comment