- 2 cawan Beras Basmathi (direndam 15 minit)
- 1 cawan Daun Leek (dicincang)
- 2 cawan Santan Pekat
- 1 cawan Air
- 3 sudu besar Minyak Sapi (Ghee)
- 1 sudu besar Minyak
- 3 ulas Bawang Putih (dicincang)
- 2cm Halia (dicincang)
- Garam
- Daun Pandan/Daun Pudina (untuk Aroma)
Bahan-bahan Ikan Cod :
- Halia (dihiris halus)
- Bawang Putih (dihiris halus)
- Serai
- Daun dan Batang Ketumbar
- Kicap Cair
- Gula
- Minyak
- Jus Limau
Bahan-bahan Pesto Basil :
- Daun Basil
- Kacang ‘Pine’ (dibakar)
- Serai (dihiris halus)
- Bawang Putih
- Minyak
- Garam
- Jus Lemon
Bahan-bahan Salad Tomato :
- Tomato (dipotong dua)
- Bawang Putih (dicincang halus)
- Daun Ketumbar (dicincang halus)
- Minyak
- Garam
- Jus Lemon
Bahan-bahan Leek :
Leek
Cara-cara Penyediaan Nasi Leek Bersantan :
- Panaskan minyak dan minyak sapi dalam periuk.
- Kemudian masukkan bawang putih dan halia dan goreng sehingga naik bau.
- Masukkan daun leek yang dicincang dan beras basmathi dan kacau sehingga sebati.
- Kemudian masukkan santan, air dan garam.
- Akhir sekali, masukkan daun pandan/ daun pudina untuk aroma.
- Apabila air sudah agak kering, tutup periuk tersebut dan biarkan nasi masak.
Cara-cara Penyediaan Ikan Cod :
- Gaulkan kesemua bahan sehingga sebati dan biarkan ikan tersebut diperap dengan semua bahan.
- Kemudian kukus ikan cod sehingga masak.
Cara-cara Penyediaan Pesto Basil :
Kisarkan kesemua bahan sehingga halus.
Cara-cara Penyediaan Salad Tomato :
Gaulkan kesemua bahan sehingga sebati.
Cara-cara Penyediaan Leek :
Leek dipotong halus (julienne) dan goreng hingga garing.
Kumpulan Merah: Zahin(Ketua Kumpulan), Zamir, Zuraidah, Saiful, Kamaruzzaman, Ezani, Deena, Ary Malik.
No comments:
Post a Comment