Thursday, November 10, 2011

Udang Goreng Mentega Bercili - Ibnu


Bahan-bahan :

  • Udang harimau 400g
  • Mentega 2 sudu besar
  • Whipped cream 2 sudu besar
  • Susu cair rendah lemak 4 sudu besar
  • Cili kering 2 batang
  • Gula 1 sudu kecil
  • Garam 1 sudu kecil
  • Lada sulah ½ sudu kecil
  • Daun parsley (dicincang)
  • Minyak 1 cawan
Cara-cara :

  • Goreng udang di dalam minyak yang panas.
  • Asingkan udang dan letak di atas tisu.
  • Panaskan kuali.
  • Masakkan mentega sehingga cair.
  • Masukkan krim memasak dan susu cair rendah lemak.
  • Masukkan cili kering, lda sulah, gula, garam dan daun parsley.
  • Kacau sehingga pekat.
  • Masukkan udang yang telah digoreng tadi dalam kuali.
  • Siap dihidang.

No comments:

Post a Comment