Udang Goreng Mentega Bercili - Ibnu
Bahan-bahan :
- Udang harimau 400g
- Mentega 2 sudu besar
- Whipped cream 2 sudu besar
- Susu cair rendah lemak 4 sudu besar
- Cili kering 2 batang
- Gula 1 sudu kecil
- Garam 1 sudu kecil
- Lada sulah ½ sudu kecil
- Daun parsley (dicincang)
- Minyak 1 cawan
Cara-cara :
- Goreng udang di dalam minyak yang panas.
- Asingkan udang dan letak di atas tisu.
- Panaskan kuali.
- Masakkan mentega sehingga cair.
- Masukkan krim memasak dan susu cair rendah lemak.
- Masukkan cili kering, lda sulah, gula, garam dan daun parsley.
- Kacau sehingga pekat.
- Masukkan udang yang telah digoreng tadi dalam kuali.
- Siap dihidang.
No comments:
Post a Comment