Tuesday, November 29, 2011

Haruan Dwi-Cara Di Musim Bunga - Brian


Bahan-bahan A :
  • 150ml air
  • 50gm mentega
  • Secubit garam
  • 75gm tepung
  • 1 biji telur - dipukul
  • 1 ekor ikan haruan - dipotong fillet
  • Daun parsley

 Bahan-bahan B :
  • 4 biji bawang merah - dikisar
  • 3 ulas bawang putih - dikisar
  • 1cm kunyit hidup - dikisar
  • 5 biji cili padi - dikisar
  • 250ml santan

Bahan-bahan C :
  • 25gm mentega
  • 1 biji fennel
  • Segenggam anggur merah

Bahan-bahan D :
  • Fillet ikan haruan
  • 80gm serbuk roti
  • 1 biji telur
  • Tepung (secukupnya)
  • Garam dan lada

Cara-cara :
  • Panaskan air bersama mentega dan terus masukkan tepung, garam dan telur.
  • Potong ikan haruan menjadi kepingan fillet dan sejukkan.
  • Tumiskan Bahan B. Kemudian, campurkan santan.
  • Masak fennel bersama mentega pada api sederhana selama 15 minit.
  • Masukkan anggur.
  • Sementara itu, gorengkan ikan haruan yang telah dicelup ke dalam tepung, telur dan serbuk roti.
  • Didihkan pes ikan (langkah 1) dalam stok ikan yang dibuat daripada kepala dan tulang ikan.
  • Hidangkan quenelle ikan bersama kuah santan (Bahan B) dan fillet goreng dengan Bahan C yang telah dimasak.

No comments:

Post a Comment