- 150ml air
- 50gm mentega
- Secubit garam
- 75gm tepung
- 1 biji telur - dipukul
- 1 ekor ikan haruan - dipotong fillet
- Daun parsley
Bahan-bahan B :
- 4 biji bawang merah - dikisar
- 3 ulas bawang putih - dikisar
- 1cm kunyit hidup - dikisar
- 5 biji cili padi - dikisar
- 250ml santan
Bahan-bahan C :
- 25gm mentega
- 1 biji fennel
- Segenggam anggur merah
Bahan-bahan D :
- Fillet ikan haruan
- 80gm serbuk roti
- 1 biji telur
- Tepung (secukupnya)
- Garam dan lada
Cara-cara :
- Panaskan air bersama mentega dan terus masukkan tepung, garam dan telur.
- Potong ikan haruan menjadi kepingan fillet dan sejukkan.
- Tumiskan Bahan B. Kemudian, campurkan santan.
- Masak fennel bersama mentega pada api sederhana selama 15 minit.
- Masukkan anggur.
- Sementara itu, gorengkan ikan haruan yang telah dicelup ke dalam tepung, telur dan serbuk roti.
- Didihkan pes ikan (langkah 1) dalam stok ikan yang dibuat daripada kepala dan tulang ikan.
- Hidangkan quenelle ikan bersama kuah santan (Bahan B) dan fillet goreng dengan Bahan C yang telah dimasak.
No comments:
Post a Comment