- 2 biji telur
- 1 sudu besar gula
- 3 sudu besar susu
- 5 sudu besar tepung
Bahan-bahan Kastard Durian :
- 120ml susu
- 30ml santan
- 50ml krim putar
- 2 biji telur
- 2 ulas durian - ambil isinya sahaja
- 2 sudu besar gula
- Roti keping
Bahan-bahan Krim Putar Durian :
- 1 cawan krim putar
- 3 sudu besar gula
- 1 ulas durian - ambil isinya sahaja
Bahan-bahan Sos Coklat :
- 3 sudu besar tepung coklat
- 2 sudu besar gula
- 1 sudu besar kastard durian
- 2 susu besar air
Cara-cara Penyediaan Crepe Lempeng Nipis :
- Pukulkan bahan-bahan di atas sehingga sebati.
- Gunakan senduk dan cedukkan ke kuali sambil dipusingkan kuali agar setiap bahagian kuali ditutup dengan lapisan nipis.
- Masukkan selama 4-5 minit pada api perlahan sehingga keemasan.
- Terbalikkan masakan selama 1 minit.
Cara-cara Penyediaan Kastard Durian :
- Kacau gula dan telur sehingga menjadi sedikit pucat warnanya.
- Masukkan susu dan letakkan di atas pot yang mengandungi air mendidih.
- Sentiasa kacau agar telur tidak menjadi kental.
- Apabila masak, masukkan isi durian dan kacau lagi.
- Ketepikan dan biar sejuk.
Cara-cara Penyediaan Krim Putar Durian :
- Putarkan krim dan gula sehingga sebati dan kembang.
- Masukkan isi durian dan teruskan memutar.
- Berhenti apabila krim sudah cukup dipukul (stiff peaks).
Cara-cara Penyediaan Sos Coklat :
- Campurkan kesemua bahan-bahan di atas dan panaskan di atas dapur.
- Masak sehingga kesemuanya masak.
Cara-cara Susunan :
- Letakkan selapis krim durian di tengah lempeng nipis.
- Kemudian letakkan isi durian di atas krim durian.
- Seterusnya letakkan roti yang direndam dalam kastard durian.
- Ulang langkah di atas sekali lagi dan balutkan.
Hiasan :
- Karamel bersama almond yang dipecahkan (serpihan).
- Sedikit isi.
- Sos Coklat di sekeliling pinggan.
No comments:
Post a Comment