- 1 Jagung
- 5 Udang
- 5 Minyak Neuvida
- Segenggam Mee Suhun
- 3 sudu besar Daun Ketumbar
- 1 suhu besar Mentega
- 5 Cili Merah
- 3 Limau Nipis
- ½ Timun
- 1 sudu kecil serbuk Paprika
- 1 Bawang Kuning Besar
- Garam dan Lada secukup rasa
- Secubit Gula
Cara-cara :
- Untuk buat sos, gaulkan 2 biji jus limau nipis bersama 4 sudu minyak neuvida dan 2 suhu daun ketumbar dan gaul sehingga sebati.
- Rebus jagung sehingga ¾ masak dan kemudian perap dengan cili dipotong dadu, mentega, sebiji jus limau dan garam.
- Kemudian, bakar di atas kuali gril sehingga masak setiap bahagian dan asingkan butiran jagung dari batangnya.
- Bawang kuning tadi juga dibakar sehingga masak dan dipotong dadu.
- Cili merah dibakar di ketuhar selama 20 minit pada suhu 200’c atau sehingga kulitnya kehitaman.
- Tanggalkan kulit cili dan potong dadu.
- Potong timun sehingga dadu-dadu kecil.
- Udang dibuang kulit, dibuang urat belakangnya dan kemudian perap bersama serbuk cili, jus limau, dan sedikit neuvida bersama sedikit garam.
- Bakar udang sehingga masak dan ambil 3 ekor udang dipotong dadu, dan simpan selebihnya untuk hiasan.
- Gaulkan semua bahan dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment