Bahan-bahan A :
- 1 tongkol Jagung (diasingkan dari batang)
- Bawang Kuning Besar
- ½ biji Lada Bengala (dicincang)
- ½ biji Lada Bengala (dipotong kiub)
- Gula
- Cuka
Bahan-bahan B :
- 1 tongkol Jagung (diasingkan dari batang)
- Bawang Kuning Besar
- ½ biji Lada Bengala (dicincang)
- ½ biji Lada Bengala (dipotong kiub)
- Gula
- Cuka
Bahan-bahan C :
- 1 sudu Stok Ayam
- 2 cawan Air
- 4 kaki Ayam
- Daun dan Akar Ketumbar
- Kepala Udang
- Bawang Kuning
- Batang Jagung
Bahan-bahan D :
- Lada Benggala
- Air rebusan dari Bahan-bahan C
- Minyak Neuvida
- Bawang Kuning
- Cuka
Cara-cara :
- Campurkan bahan-bahan A dan biarkan mereneh sehingga mencapai tekstur seperti chutney yang diingini.
- Campurkan semua bahan-bahan C dan biarkan mereneh.
- Campurkan serbuk roti, daun ketumbar (bahan-bahan B), lada dan garam. Celupkan udang ke dalam telur dan kemudian salutkannya dengan campuran serbuk roti.
- Gorengkan dalam minyak panas sehingga masak.
- Gorengkan mee suhun dan letakkannya di atas pinggan.
- Letakkan semua bahan-bahan D dalam mesin pengisar dan kisarkan sehingga mendapat konsistensi yang diingin.
- Masukkan jagung ke atas mee suhun dan kemudian letakkan udang goreng di atasnya.
- Hidangkan dengan sos(langkah 5) dan sup hasil renehan bahan-bahan C.
No comments:
Post a Comment