- Bahan-bahan untuk membuat Pulau:
- 125ml air
- 50g mentega
- 75g tepung
- Sedikit garam Bahan-bahan untuk membuat Isi Pulau:
- 250ml krim
- 50g isi durian
- 1 sudu kecil essen vanilla
- 1 batang kayu manis
- Sedikit garam
Bahan-bahan di Laut :
- Bahan-bahan untuk membuat Laut:
- 125 krim
- Sedikit isi pulau darat Bahan-bahan untuk membuat Pulau Laut:
- 3 putih telur
- 100g gula kastor
Bahan-bahan Sos Coklat :
- 125gm coklat
- 50ml krim
Cara-cara :
- Panaskan air dan mentega sehingga mendidih.
- Masukkan sedikit garam.
- Masukkan kesemua bahan di atas bersama tepung dalam satu bekas dan kacau sehingga menjadi adunan yang tidak melekat pada periuk.
- Masukkan adunan tadi ke dalam ketuhar pada suhu 220’c selama 20 minit.
- Keluarkan dan potong setengah. Buangkan isinya dan biarkannya sejuk.
- Pukul krim yang telah dipanaskan dengan kayu manis bersama semua bahan isi pulau lain.
- Masukkan antara dua kepingan 'Pulau' dan celupkan dalam coklat.
- Pukul putih telur sehingga “soft peaks” dan tambahkan gula sedikit demi sedikit sehingga mendapat campuran yang berkilat.
- Masakkan dalam air, reneh selama 10-15 minit.
- Panaskan krim dan sedikit isi pulau yang telah disediakan.
- Hidangkan 'pulau' putih telur bersama 'laut' dan 'pulau daratan'.
No comments:
Post a Comment