Tuesday, November 29, 2011

Ikan Haruan Masak Ampap - Wahidan


Bahan-bahan Air Asam :
  • 1 mangkuk kecil asam jawa
  • 2 biji bawang merah kecil
  • 7 biji cili padi
  • 3 sudu besar air
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 sudu besar garam
  • 2 sudu besar gula

Bahan-bahan Ikan Haruan :
  • 1 ekor ikan haruan
  • 5 biji bawang merah kecil
  • 1 ketul halia
  • 1 ketul lengkuas
  • 1 batang serai
  • 5 helai daun limau purut
  • 1 helai daun kunyit
  • 150gm asam jawa
  • 7 bili cili padi
  • 2 helai daun kucai
  • 2 biji limau nipis

Cara-cara Penyediaan Air Asam :
  • Kisar kesemua bahan kecuali asam jawa dan tapis.
  • Masukkan garam dan gula untuk perisa.

Cara-cara Penyediaan Ikan Haruan :
  • Potong ikan haruan menjadi 3 bahagian.
  • Lumur dengan asam jawa untuk menghilangkan bau hanyir buat seketika dan basuh dengan air dan kemudian, keringkan.
  • Kisar kesemua bahan sehingga menjadi pes.
  • Panaskan minyak untuk menumis pes tadi sehingga naik bau.
  • Masukkan ikan haruan bersama sedikit air asam jawa, gula dan garam secukup rasa.
  • Biarkan selama 2 minit, dan tutup api.
  • Hidangkan bersama air asam.

No comments:

Post a Comment