- 1 mangkuk kecil asam jawa
- 2 biji bawang merah kecil
- 7 biji cili padi
- 3 sudu besar air
- 3 helai daun limau purut
- 1 sudu besar garam
- 2 sudu besar gula
Bahan-bahan Ikan Haruan :
- 1 ekor ikan haruan
- 5 biji bawang merah kecil
- 1 ketul halia
- 1 ketul lengkuas
- 1 batang serai
- 5 helai daun limau purut
- 1 helai daun kunyit
- 150gm asam jawa
- 7 bili cili padi
- 2 helai daun kucai
- 2 biji limau nipis
Cara-cara Penyediaan Air Asam :
- Kisar kesemua bahan kecuali asam jawa dan tapis.
- Masukkan garam dan gula untuk perisa.
Cara-cara Penyediaan Ikan Haruan :
- Potong ikan haruan menjadi 3 bahagian.
- Lumur dengan asam jawa untuk menghilangkan bau hanyir buat seketika dan basuh dengan air dan kemudian, keringkan.
- Kisar kesemua bahan sehingga menjadi pes.
- Panaskan minyak untuk menumis pes tadi sehingga naik bau.
- Masukkan ikan haruan bersama sedikit air asam jawa, gula dan garam secukup rasa.
- Biarkan selama 2 minit, dan tutup api.
- Hidangkan bersama air asam.
No comments:
Post a Comment