- 500gm Tepung
- 5 biji Telur
- 1 sudu kecil Garam
- Sedikit Air
Bahan-bahan Sos Bechamel :
- ½ cawan Mentega
- ½ cawan Tepung
- ¼ cawan Susu
- ¾ cawan Air
- 1 biji Bawang Besar
- 5 biji Lada Hitam
- 1 batang Terung (potong dadu)
- Oregani dan Thyme
Bahan-bahan Asam Pedas Salmon :
- 100gm Cili Kering (rendam air panas, potong dan buang biji)
- 300gm Bawang Merah
- 2 biji Bawang Putih
- 6 inci Halia
- 50gm Belacan
- 50gm Asam Jawa
- 3 batang Bunga Kantan
- 1 ikat Daun Kesum
- 1kg Ikan Salmon
Cara-cara Penyediaan Pasta :
- Campurkan bahan-bahan di atas sehingga sebati dan menjadi adunan yang licin dan lembut.
- Rehatkan dalam peti ais selama 30 minit.
- Menggunakan mesin pasta, bermula dengan setting paling tebal dan uli sehingga setting paling nipis.
- Potong lapisan bulat dengan ‘round mould’ cutter.
Cara-cara Penyediaan Sos Bechamel :
- Masakkan roux iaitu mentega dan tepung dan ketepikan.
- Didihkan susu dan air bersama bawang besar dan lada hitam.
- Tumiskan terung hingga masak.
- Apabila susu dan air mendidih. Masukkan sedikit roux untuk memekatkan sos.
- Gunakan roux sehingga cukup kepekatannya.
- Masukkan terung dan sedikit oregano dan thyme dan garam secukup rasa.
Cara-cara Penyediaan Asam Pedas Salmon :
- Kisarkan cili, bawang putih, halia dan belacan.
- Tumiskan dan tambah air.
- Masukkan bunga kantan, air dan asam jawa.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa dan daun kesum.
Pasukan Biru: Shahriah (Ketua Kumpulan), Ary Malik, Deena, Zamir, Zahin, Kamaruzzaman, Azlina, Mastura, Brian
No comments:
Post a Comment