- 1 ekor ikan haruan
- 1 inci halia - potong besar
- 4 hiris limau
- 3 hiris lemon
- 2 ulas bawang putih - ketuk
- 1 serai - potong besar
- 2 helai daun bawang - potong 1 inci panjang
- 1 batang cili - potong dan buang biji
Bahan-bahan Sos :
- 1 inci halia
- 1 biji lemon - diambil jusnya
- 3 biji limau - diambil jusnya
- 2 batang cili - dibuang biji dan dipotong mayang
- 3 ulas bawang putih
- 2 batang serai
- 1 sudu besar gula
- Minyak dan air
Cara-cara Penyediaan Ikan Stim :
- Masukkan kesemua bahan di atas ke dalam perut ikan.
- Ikat ikan tersebut dengan tali kemas-kemas.
- Kukus selama 15 minit atau lebih lama bergantung pada saiz ikan.
Cara-cara Penyediaan Sos :
- Kisarkan bahan-bahan di atas kecuali cili.
- Tambahkan sedikit air ke dalam bahan kisar supaya tidak terlalu pekat.
- Tumis bahan kisar tadi.
- Masukkan cili apabila mendidih dan tutup api.
- Tuangkan ke atas ikan yang telah dikukus tadi.
No comments:
Post a Comment