- 1 ekor Ikan Haruan - dibahagi kepada kepala dan tulang ikan (isi ikan dipotong menjadi kepingan halus)
- 3 batang Serai - dititik
- Bunga Kantan - dihiris halus sehingga mendapat 1 sudu besar
- 3 biji Limau Nipis
- 3 biji Cili Padi
- 2 kelopak Kobis Bunga - dipotong menjadi kepingan kecil
- 3 batang Kacang Panjang - dipotong
- 1/2 batang Lobak Merah - dipotong
- 2 biji Cendawan Putih - dihiris nipis
- Garam secukup rasa
Bahan-bahan Mee Udon :
- 100gm Tepung Gandum
- 2 sudu Besar Minyak
- 1/2 sudu Kecil Garam
- Air secukupnya untuk membentuk doh
Cara-cara Penyediaan Sup Haruan :
- Sediakan stok ikan dengan merebus kepala ikan dan tulang ikan bersama-sama dengan serai, lengkuas, bunga kantan dan cili padi.
- Tapiskan stok ikan dan masukkan lengkuas, kobis bunga, kacang panjang, lobak merah dan cendawan putih.
- Masak semua sehingga separuh masak dan masukkan isi ikan dan mee udon.
- Hidangkan sup apabila ikan dan udon sudah masak.
Cara-cara Penyediaan Mee Udon :
- Campurkan kesemua bahan-bahan di atas dan uli campuran sehingga rata.
- Biar adunan berehat kira-kira 15 minit.
- Uli adunan kepada kepingan yang nipis.
- Kemudian lipat dan potong dengan pisau kepada bentuk udon.
No comments:
Post a Comment