Udang Goreng Pina Colade Bersos Kari Nyonya - Anais
Bahan-bahan :
- Udang – 10 ekor
- Mentega - 1 sudu
- Kelapa parut kering - 100gram
- Minyak - 2 sudu
- Garam - secukup rasa
- Lada sulah - secukup rasa
SOS KARI
- Bawang merah - 10 biji
- Bunga lawang - 5 biji
- Kayu manis - 1 batang
- Bunga cengkih – 10 biji
- Buah keras – 10 biji
- Lada kering – 200 gm
- Kunyit – 2 inci
- Minyak – 3 sudu
- Santan - 1/4 cawan
- Gula - 2 sudu
- Kacang panjang
- Lobak merah
- Lada benggala
- Tomato - 1/2 biji
Cara-cara :
- Rebuskan sayur kecuali tomato kemudian ketepikan.
- Goreng rempah-rempah kemudian mengisah bersama bawang merah, kunyit, lada kering dan buah keras.
- Bahagikan 2 bahan kisar tadi.
- Tumis adunan pertama kemudian masukkan santan dan seasoning masak sehingga pekat.
- Untuk sayur, masak air bersama lemon kemudian masukkan sayuran tadi goreng kemudian masukkan bahan tumis yang telah diasingkan tadi.
- Tumis sekejap kemudian masukkan gula.
- Udang yang diperap dengan butter, minyak, kelapa celup di dalam kelapa kering dan goring sehingga masak.
- Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment