- Pes kari hijau
- 5 biji bawang merah kecil
- 4 ulas bawang putih
- 3 cm halia
- 1 biji limau nipis - untuk diparut kulitnya dan diambil isinya
- 3 cm belacan
- 3 batang daun bawang
- Segenggam daun selasih
- 3 batang cili hijau
- 14 biji cili padi hijau
- 2 cm kunyit hidup
- 1/2 cawan santan
- 1/4 cawan minyak
- 2 cawan air
- 4 helai daun limau purut
- 1 ekor ikan haruan - dipotong fillet
- Gula
- Garam
- Jus limau
Cara-cara :
- Masak bahan pes kari hijau dalam minyak dan santan hingga garing dan pecah minyak.
- Masukkan air, daun limau purut dan cili padi.
- Biar mendidih.
- Tambah gula, garam dan jus limau secukup rasa.
- Masukkan ikan dan reneh hingga masak.
- Hidangkan dengan halia dan bawang putih goreng.
No comments:
Post a Comment