Pastri Puff, Pastri Pai Epal, Chicken Basquise Filling & Feuillettes - Chef Siti Mastura
Pastri Puff
Bahan-bahan Pastri Puff:
- 500gm Tepung Gandum
- 50gm Marjerin
- 260ml Air Sejuk
- ¼sudu teh Garam
- 300gm Puff Pastry Marjerin
Cara-cara penyediaan Pastri Puff:
- Pukul kesemua bahan dengan “dough hook” (kecuali pastry puf marjerin) sehingga menjadi satu doh yang lembut. Biarkan doh ini rehat selama 5 min.
- Canaikan doh dan letakkan 2/3 bahagian pastri marjerin ke dalam doh ini.
- Lipat dan rehatkan selama 5-10 minit.
- Canaikan doh ini dan lipat-masukan kiri dan kanannya. Rehatkan selama 10 -15 minit.
- Ulang Langkah ke 4 sebanyak 3 kali lagi. Setiap kali, doh itu harus direhatkan selama 5 -10 minit.
- Apabila doh sudah siap untuk di gunakan, terap bentuk-bentuk seperti yang diperlukan dan sapukan dengan telur sebelum membakarnya di ketuhar dengan suhu 200’ darjah celcius selama 20 minit untuk kesemua pastri melainkan Apple Strudel yang mungkin memerlukan-25 minit.
Pastri Pai Epal
Cara-cara penyediaan Pastri Pai Epal:
- Ambil 150 gm doh pastri yang sudah siap dan gulungkan memanjang. (empat segi panjang dalam ukuran 12 inch x 9 inci).
- Isikan inti ke atas pastri ini dan gulung seperti kek gulung.
- Sapukan dengan telur dan bakar di ketuhar dengan kepanasan 200- 220’, selama 20 - 25 minit.
- Apabila sudah masak, potong 4 bahagian dan hidang.
Bahan-bahan Inti:
- 3 biji Epal Hijau “Granny Smith”
- 60gm Gula
- 50ml Air
- 1 sudu besar Tepung Jagung (digaul dengan 2 sudu besar air)
- 40gm Sultana
- 1 sudu teh Serbuk Kayu Manis
Cara-cara penyediaan Pastri Pai Epal
- Cuci dan potong dadu epal hijau.
- Campurkan sedikit air bersama tepung jagungg. Ketepikan.
- Masak epal bersama gula dan air sehingga lembut sedikit. Masukkan tepung jagung dan kacau sampai rata. Masukan sultana dan akhir sekali masukan serbuk kayu manis.
Bahan-bahan Sos Muscavado Dairy:
- 100ml Krim Dairy
- 2 - 3 sudu teh Dark Muscovado Sugar
- Beberapa titik Jus Lemon
Cara-cara penyediaan Sos Muscavado Dairy:
- Dengan menggunakan hand whisk, pukul krim dairy sehingga kental. Masukan sedikit jus lemon dan gula muscavado - untuk hiasan pastri pai epal.
Bahan-bahan Kiraian Gula:
- 1 cawan Gula
- ½ cawan Air
- 50gm Glukosa
Cara-cara penyediaan Kiraian Gula:
- Masak gula bersama air dan glukosa sehingga pekat. Dengan menggunakan garfu, bentukan seperti sarang dan hiasi pai epal.
Vol-Au-Vents
Cara-cara penyediaan Vol-Au-Vents:
- Ambil 2 keping 85 -90 gm pastri doh dan gilingkan berasingan. Tekap bulat kedua-duanya dengan terap yang sama (4 inci penekap pastri). Satu daripada pastri ini ditekap lagi dengan cetak yang kecil sedikit (3½ inci penekap pastri).
- Ambil bulatan pastri yang sudah diterap (potongan 3½ inci luaran kulit pastri) ini dan letakkan ke atas bulatan pastri yang besar sedikit itu (potongan 4 inci pastri). Sebelum meletakkannya, harus disapu tengan telur dahulu dan di cucuk dengan garfu.
- Apabila sudah dicantumkan, sapukan telur keseluruhannya dan bakar selama 20 - 25 minit.
- Lebihan bulatan pastri, (potongan dalaman kulit pastri) juga dicucuk dengan garfu, disapu dengan telur dan dibakar bersama.
Bahan-bahan Chicken Basquise Filling:
- 1biji Lada Benggala Hijau Kecil (dihiris)
- 1biji Lada Benggala Kuning Kecil(dihiris)
- 1biji Lada Benggala Merah Kecil (dihiris)
- 200gm Kaki Ayam (tanpa tulang dipotong dadu)
- 125gm Tomato (dalam tin)
- 1sudu besar Pes Tomato
- 1biji Bawang Holland
- 1ulas Bawang Putih (dimayang)
- 1sudu besar Gula Perang
- 1sudu besar Mentega
- Minyak Neuvida, Garam, Lada (untuk perasa)
- Oregano, Rosemary, Thyme, 3 Bay Leaves
- Lada Hitam (ditumbuk)
Cara-cara penyediaan Chicken Basquise Filling:
- Panggang kesemua lada bangala diatas api terbuka sehingga kulitnya terbakar.
- Letakkan di dalam mangkuk dengan ais and tutupkannya, supaya cepat sejuk dan mudah untuk kupas kulitnya.
- Salutkan ayam dengan tepung kemudian goreng sehingga masak dan angkat.
- Menggunakan pan yang sama, panaskan minyak zaitun dan goreng bawang dan bawang putih sehingga lembut.
- Masukkan pes tomato dan masak sehingga naik bau. Seterusnya masukkan tomato yang dikupas dan lada bangala yang dihiris.
- Masukkan semua herba dan masak dengan api perlahan selama 15 minit sebelum memasukkan ayam. Kemudian biar mendidih. Renehkan selama 15 minit. Rasa.
Feuillettes
Cara-cara penyediaan Pastri:
- Canaikan 50 gm doh persegi dan bentuk seperti Feuilletes.
- Cucukkan bahagian tengahnya dengan garfu .
- Sapukan telur dan bakar selama 20 minit.
Tip: Pastri dibakar tanpa inti terlebih dahulu. Selepas dibakar, baru diisi dengan intinya. Kemudian hiasan untuk makanan.
Bahan-bahan Udang Bawang Putih Berkrim:
- 4ulas Bawang Putih (dihiris)
- 100-150 ml Krim
- 10 ekor Udang Kecil (buang kulit, ekor dan kepala dipotong)
- 1 spring Rosemary (dicincang)
- 20gm Keju Parmigiano Parmesan (parut)
- 5kuntum Cendawan shitake (dihiris)
- 1 sudu besar Mentega
- Minyak Neuvida
- Garam dan Lada Hitam (ditumbuk)
Cara-cara penyediaan Udang Bawang Putih Berkrim:
- Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bawang putih. Tumis sampai naik bau.
- Masukkan udang dan rosemary, kacau selama 3 minit.
- Masukkan krim ke dalam. Biar mendidih dengan api yang kecil.
- Taburkan keju parmigiano parmesan, garam dan lada untuk rasa.
- Seterusnya tambahkan mentega.
No comments:
Post a Comment