Wednesday, November 16, 2011

Pastri Puff, Pastri Pai Epal, Chicken Basquise Filling & Feuillettes - Chef Siti Mastura

    Pastri Puff
    Bahan-bahan Pastri Puff:
  • 500gm Tepung Gandum
  • 50gm Marjerin
  • 260ml Air Sejuk
  • ¼sudu teh Garam
  • 300gm Puff Pastry Marjerin
    Cara-cara penyediaan Pastri Puff:
  • Pukul kesemua bahan dengan “dough hook” (kecuali pastry puf marjerin) sehingga menjadi satu doh yang lembut. Biarkan doh ini rehat selama 5 min.
  • Canaikan doh dan letakkan 2/3 bahagian pastri marjerin ke dalam doh ini.
  • Lipat dan rehatkan selama 5-10 minit.
  • Canaikan doh ini dan lipat-masukan kiri dan kanannya. Rehatkan selama 10 -15 minit.
  • Ulang Langkah ke 4 sebanyak 3 kali lagi. Setiap kali, doh itu harus direhatkan selama 5 -10 minit.
  • Apabila doh sudah siap untuk di gunakan, terap bentuk-bentuk seperti yang diperlukan dan sapukan dengan telur sebelum membakarnya di ketuhar dengan suhu 200’ darjah celcius selama 20 minit untuk kesemua pastri melainkan Apple Strudel yang mungkin memerlukan-25 minit.
    Pastri Pai Epal
    Cara-cara penyediaan Pastri Pai Epal:
  • Ambil 150 gm doh pastri yang sudah siap dan gulungkan memanjang. (empat segi panjang dalam ukuran 12 inch x 9 inci).
  • Isikan inti ke atas pastri ini dan gulung seperti kek gulung.
  • Sapukan dengan telur dan bakar di ketuhar dengan kepanasan 200- 220’, selama 20 - 25 minit.
  • Apabila sudah masak, potong 4 bahagian dan hidang.
    Bahan-bahan Inti:
  • 3 biji Epal Hijau “Granny Smith”
  • 60gm Gula
  • 50ml Air
  • 1 sudu besar Tepung Jagung (digaul dengan 2 sudu besar air)
  • 40gm Sultana
  • 1 sudu teh Serbuk Kayu Manis
    Cara-cara penyediaan Pastri Pai Epal
  • Cuci dan potong dadu epal hijau.
  • Campurkan sedikit air bersama tepung jagungg. Ketepikan.
  • Masak epal bersama gula dan air sehingga lembut sedikit. Masukkan tepung jagung dan kacau sampai rata. Masukan sultana dan akhir sekali masukan serbuk kayu manis.
    Bahan-bahan Sos Muscavado Dairy:
  • 100ml Krim Dairy
  • 2 - 3 sudu teh Dark Muscovado Sugar
  • Beberapa titik Jus Lemon
    Cara-cara penyediaan Sos Muscavado Dairy:
  • Dengan menggunakan hand whisk, pukul krim dairy sehingga kental. Masukan sedikit jus lemon dan gula muscavado - untuk hiasan pastri pai epal.
    Bahan-bahan Kiraian Gula:
  • 1 cawan Gula
  • ½ cawan Air
  • 50gm Glukosa
    Cara-cara penyediaan Kiraian Gula:
  • Masak gula bersama air dan glukosa sehingga pekat. Dengan menggunakan garfu, bentukan seperti sarang dan hiasi pai epal.
    Vol-Au-Vents
    Cara-cara penyediaan Vol-Au-Vents:
  • Ambil 2 keping 85 -90 gm pastri doh dan gilingkan berasingan. Tekap bulat kedua-duanya dengan terap yang sama (4 inci penekap pastri). Satu daripada pastri ini ditekap lagi dengan cetak yang kecil sedikit (3½ inci penekap pastri).
  • Ambil bulatan pastri yang sudah diterap (potongan 3½ inci luaran kulit pastri) ini dan letakkan ke atas bulatan pastri yang besar sedikit itu (potongan 4 inci pastri). Sebelum meletakkannya, harus disapu tengan telur dahulu dan di cucuk dengan garfu.
  • Apabila sudah dicantumkan, sapukan telur keseluruhannya dan bakar selama 20 - 25 minit.
  • Lebihan bulatan pastri, (potongan dalaman kulit pastri) juga dicucuk dengan garfu, disapu dengan telur dan dibakar bersama.
    Bahan-bahan Chicken Basquise Filling:
  • 1biji Lada Benggala Hijau Kecil (dihiris)
  • 1biji Lada Benggala Kuning Kecil(dihiris)
  • 1biji Lada Benggala Merah Kecil (dihiris)
  • 200gm Kaki Ayam (tanpa tulang dipotong dadu)
  • 125gm Tomato (dalam tin)
  • 1sudu besar Pes Tomato
  • 1biji Bawang Holland
  • 1ulas Bawang Putih (dimayang)
  • 1sudu besar Gula Perang
  • 1sudu besar Mentega
  • Minyak Neuvida, Garam, Lada (untuk perasa)
  • Oregano, Rosemary, Thyme, 3 Bay Leaves
  • Lada Hitam (ditumbuk)
    Cara-cara penyediaan Chicken Basquise Filling:
  • Panggang kesemua lada bangala diatas api terbuka sehingga kulitnya terbakar.
  • Letakkan di dalam mangkuk dengan ais and tutupkannya, supaya cepat sejuk dan mudah untuk kupas kulitnya.
  • Salutkan ayam dengan tepung kemudian goreng sehingga masak dan angkat.
  • Menggunakan pan yang sama, panaskan minyak zaitun dan goreng bawang dan bawang putih sehingga lembut.
  • Masukkan pes tomato dan masak sehingga naik bau. Seterusnya masukkan tomato yang dikupas dan lada bangala yang dihiris.
  • Masukkan semua herba dan masak dengan api perlahan selama 15 minit sebelum memasukkan ayam. Kemudian biar mendidih. Renehkan selama 15 minit. Rasa.
    Feuillettes
    Cara-cara penyediaan Pastri:
  • Canaikan 50 gm doh persegi dan bentuk seperti Feuilletes.
  • Cucukkan bahagian tengahnya dengan garfu .
  • Sapukan telur dan bakar selama 20 minit.
Tip: Pastri dibakar tanpa inti terlebih dahulu. Selepas dibakar, baru diisi dengan intinya. Kemudian hiasan untuk makanan.
    Bahan-bahan Udang Bawang Putih Berkrim:
  • 4ulas Bawang Putih (dihiris)
  • 100-150 ml Krim
  • 10 ekor Udang Kecil (buang kulit, ekor dan kepala dipotong)
  • 1 spring Rosemary (dicincang)
  • 20gm Keju Parmigiano Parmesan (parut)
  • 5kuntum Cendawan shitake (dihiris)
  • 1 sudu besar Mentega
  • Minyak Neuvida
  • Garam dan Lada Hitam (ditumbuk)
    Cara-cara penyediaan Udang Bawang Putih Berkrim:
  • Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bawang putih. Tumis sampai naik bau.
  • Masukkan udang dan rosemary, kacau selama 3 minit.
  • Masukkan krim ke dalam. Biar mendidih dengan api yang kecil.
  • Taburkan keju parmigiano parmesan, garam dan lada untuk rasa.
  • Seterusnya tambahkan mentega.

No comments:

Post a Comment