- Daun bawang dipotong dadu
- Halia dipotong panjang
- Lengkuas dipotong panjang
- Cili padi hijau dipotong halus
- Bawang putih - dikisar
- Bawang merah - dikisar
- Kunyit - dikisar
- 2 ekor Ikan haruan
- Tomato
- Terung
- Daun pandan
- Limau
- Garam secukup rasa
Cara-cara :
- Ambil ikan haruan dan asingkan isi dan tulang.
- Goreng isi ikan haruan tersebut.
- Kemudian masukkan isi ikan tadi ke dalam ikan haruan yang telah dibelah perutnya dan kukus sampai masak.
- Potong daun bawang, halia, lengkuas dan daun pandan. Masukkan ke dalam ikan yang dikukus tadi.
- Tumis bahan yang dikisar.
- Potong tomato dan terung. Goreng bersama bahan tumisan untuk menyiapkan sambal terung.
- Setelah ikan masak, keluarkan dari periuk dan hidangkan bersama sambal terung tadi.
No comments:
Post a Comment