- 3 helai filo pastri
- 100gm mentega dicairkan
- 1 cawan kus kus
- 3 ulas durian - ambil isinya
- Sebiji kuning telur
- 2 sudu besar krim
- 3 sudu besar gula
Bahan-bahan Kastard Durian :
- 5 biji telur kuning
- Gula
- Krim
- Durian (isi dan biji)
Cara-cara Penyediaan Gulungan Durian :
- Tuangkan air mendidih di dalam bekas mengandungi kus kus, tutup dan biar masak.
- Gaulkan kus kus, isi durian, kuning telur, krim dan gula.
- Sapukan mentega cair pada lapisan filo, lipat dua.
- Letakkan kus kus atas filo dan gulung filo pastri kepada bentuk jejari.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180’c selama 10-15 minit.
Cara-cara Penyediaan Kastard Durian :
- Panaskan krim dan isi durian sehingga rasa durian meresap.
- Pukul kuning telur bersama gula sehingga sebati.
- Tuangkan krim panas ke dalam campuran telur dan kacau.
- Masak di atas air mendidih (daun marie/ double boiler).
- Kacau sehingga pekat.
- Tapiskan dan hidang dengan gulungan kus kus.
No comments:
Post a Comment