- 250gm mentega
- 2 sudu besar buah pelaga - dilenyek
- 1 ekor ikan haruan - dipotong fillet
Bahan-bahan Sayur Campur :
- 1/2 batang lobak merah - dihiris
- 1 biji bawang merah - dihiris
- 1/3 batang saderi - dihiris
- 2 ulas bawang putih - dicincang
Bahan-bahan Sos Emulsi :
- 1/2 batang lobak merah - dipotong dadu
- 1 biji bawang merah - dipotong dadu
- 1/2 batang saderi - dipotong dadu
- Tulang ikan haruan - dopotong kasar
- 1 ulas bawang putih - dicincang
- 1 inci belacan - dibakar
- 1/2 cawan krim
- 50gm mentega
Cara-cara Penyediaan Haruan Reneh Mentega :
- Cairkan mentega atas kuali.
- Masukkan buah pelaga dan fillet ikan haruan.
- Masak untuk 10 minit atau sampai masak, dan keluarkan dari kuali.
Cara-cara Penyediaan Sayur Campur :
- Panaskan kuali, masukkan minyak dan bila minyak panas, tumis bawang putih.
- Masukkan kesemua bahan yang lain, dan tumis hingga lebih lembut.
- Masukkan garam dan lada secukup rasa.
Cara-cara Penyediaan Sos Emulsi :
- Tumis semua bahan kecuali mentega dan krim di dalam periuk dengan sedikit minyak sehingga harum.
- Masukkan 2 cawan air ke dalam campuran dan reneh selama 20 minit.
- Masukkan krim dan mentega serta air sehingga mentega cair.
- Tapiskan campuran ini, dan ambil cecair sahaja.
- Kisarkan cecair hingga amat halus dan berbuih.
No comments:
Post a Comment