Timbale Udang Harimau dengan Salad Ayam Buah Pear dan Sos Coulis Kacang Hijau - Chef Zubir
BAHAN-BAHAN:
- 5ekor Udang Harimau
- 150g Kaki Ayam
- 20g Pear Australia
- 50g Daging Salai
- 1biji Jeruk Jalapeno (dicincang kasar)
- 10g Bawang Besar (dicinciang kasar)
- ½ sudu teh Jus Limau Kasturi
- 2g Daun Pasli (dicincang kasar)
- ½ sudu teh Jus Oren
- 2 sudu basar Mayonis
- ½ batang Daun Leek (dihiris)
- 100g Kacang Hijau
- ½ batang Sayur Salari(dipotong kasar)
- 50g Keju Parmesan (disagat harus)
- 50g Salad Merclun
- 20g Minyak Neuvida
- Garam/Lada
- Serbuk Paprika
- BAHAN-BAHAN AIR REBUSAN:
- 20g Lobak Merah
- 15g Celery
- 15g Leek
- 20g Bawang besar (dipotong kasar)
- ½ sudu kecil Jus Limau
CARA-CARA PENYEDIAAN UDANG:
- Rebus udang dalam air rebusan sehingga masak.
- Kemudian tos dan rendam udang tersabut di dalam air sejuk beberapa minit.
- Buang kulit, kepala dan ekor udang. Ambil seekor udang dan dipotong dadu. Selebihnya disimpan.
CARA-CARA PENYEDIAAN SALAD DAN SOS:
- Rebus kaki ayam sehingga masak dan ambil isinya.
- potong buah pear dalam bentuk dadu.
- kemudian tuang ke dalam mangkuk dan campurkan dengan jeruk jalapeno, parsley, bawang, isi ayam, udang, mayonis, jus limau daging salai.
- Penyediaan Sos: panaskan kuali dan tumis pasli, celery, lada, bawang, merclun, kacang hijau dan air rebusan udang. Angkat, sejukkan dan kisar dalam mesin sehingga halus.
CARA-CARA PENYEDIAAN KEJU PARMESAN:
- Panaskan kuali dan masak keju parmesan di atas api yang serdahana sehingga cair dan kekuningan.
- Angkat dan biar sehingga ranggup.
- Campurkan daun mesclun dengan minyak dan bahan perasa.
- Penyediaan Udang: letakkan plastik di dalam mangkuk kecil dan susun udang yang di masak dan masukkan salad.
- Untuk hiasan: letakkan sos di tengah pinggan dan letak udang, parmesan ranggup dan salad mesclun.
No comments:
Post a Comment