Timbale Udang Harimau dengan Salad Ayam Buah Pear dan Sos Coulis Kacang Hijau - Chef Zubir
BAHAN-BAHAN:
5ekor Udang Harimau
150g Kaki Ayam
20g Pear Australia
50g Daging Salai
1biji Jeruk Jalapeno (dicincang kasar)
10g Bawang Besar (dicinciang kasar)
½ sudu teh Jus Limau Kasturi
2g Daun Pasli (dicincang kasar)
½ sudu teh Jus Oren
2 sudu basar Mayonis
½ batang Daun Leek (dihiris)
100g Kacang Hijau
½ batang Sayur Salari(dipotong kasar)
50g Keju Parmesan (disagat harus)
50g Salad Merclun
20g Minyak Neuvida
Garam/Lada
Serbuk Paprika
BAHAN-BAHAN AIR REBUSAN:
20g Lobak Merah
15g Celery
15g Leek
20g Bawang besar (dipotong kasar)
½ sudu kecil Jus Limau
CARA-CARA PENYEDIAAN UDANG:
Rebus udang dalam air rebusan sehingga masak.
Kemudian tos dan rendam udang tersabut di dalam air sejuk beberapa minit.
Buang kulit, kepala dan ekor udang. Ambil seekor udang dan dipotong dadu. Selebihnya disimpan.
CARA-CARA PENYEDIAAN SALAD DAN SOS:
Rebus kaki ayam sehingga masak dan ambil isinya.
potong buah pear dalam bentuk dadu.
kemudian tuang ke dalam mangkuk dan campurkan dengan jeruk jalapeno, parsley, bawang, isi ayam, udang, mayonis, jus limau daging salai.
Penyediaan Sos: panaskan kuali dan tumis pasli, celery, lada, bawang, merclun, kacang hijau dan air rebusan udang. Angkat, sejukkan dan kisar dalam mesin sehingga halus.
CARA-CARA PENYEDIAAN KEJU PARMESAN:
Panaskan kuali dan masak keju parmesan di atas api yang serdahana sehingga cair dan kekuningan.
Angkat dan biar sehingga ranggup.
Campurkan daun mesclun dengan minyak dan bahan perasa.
Penyediaan Udang: letakkan plastik di dalam mangkuk kecil dan susun udang yang di masak dan masukkan salad.
Untuk hiasan: letakkan sos di tengah pinggan dan letak udang, parmesan ranggup dan salad mesclun.
No comments:
Post a Comment