- 7 ekor Udang
- 4 biji Lemon
- 1 ulas Bawang Besar
- 3 batang Cili Merah
- 3 batang Cili Padi
- 1 batang Jagung (diparut)
- 3 inci Halia (dikisar)
- Sedikit Daun Ketumbar
- Sedikit Daun Salad
- Sedikit Minyak Neuvida
- Sedikit Mee Suhun
Cara-cara :
- Bersihkan udang dan celur dalam air panas selama 30 saat dan rendam di dalam jus lemon selama 15 minit.
- Kisar sebahagian halia, cili padi, cili merah, bawang besar hingga halus dan masakkan udang yang sudah direndam dengan jus. Biar dan gaul hingga sebati.
- Cincang halus bawang besar, cili padi dan cili merah.
- Jagung dicelur hingga masak.
- Gaul semua bahan cincang dan masukkan udang tadi.
- Masukkan minyak dan lemon dan pukul hingga menjadi vinegrette dan gaul sekali dengan bahan udang tadi, masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Goreng mee suhun hingga garing dan letakkan di atas.
- Hias salad di atas mee suhun yang sudah digoreng dan susunkan udang di atas salad.
No comments:
Post a Comment